Atomkutatókkal végeztek Szíriában

Öt atomkutató mérnököt öltek meg vasárnap Szíriában, Damaszkusz északi peremvidékén, ahol egy nukleáris központban dolgoztak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet, amely aktivisták hálózatán keresztül jut értesülésekhez a polgárháborús országból.

A mérnökök halálához vezető körülmények egyelőre nem ismeretesek, és az sem, hogy szíriaiak voltak-e, vagy más országból származtak. „Ismeretlen támadók megöltek öt mérnököt, akik a Bazéban lévő tudományos kutatóközpontban dolgoztak Damaszkusz északi részében” – írta Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója. „Egyelőre nem világos, hogy az őket szállító autóbuszt pokolgép robbantotta fel, vagy lövésekkel árasztották el a Harna hídnál” – tette hozzá.

Tavaly júliusban ugyanennek a kutatóközpontnak hat alkalmazottját ölte meg egy aknavető gránát, amelyet a damaszkuszi rendszer ellen felkelt lázadók lőttek ki. Előzőleg, májusban izraeli légitámadás célpontja volt a szíriai védelmi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézet.

Kimaradt?