Magyar–román bérgyilkos kommandó akarta kivégezni a milliárdost

Bár tizenkét testőr vigyázott rá folyamatosan, a Die Presse értesülése szerint merényletet szerveztek a befolyásos ukrán üzletember, Dmitro Firtas ellen. Az osztrák lap úgy tudja, hogy a szálak Magyarországra vezethetnek.

Bérgyilkosok akartak végezni az Ausztriában óvadék ellenében szabadlábon lévő ukrán oligarchával, Dmitro Firtassal, és elképzelhető, hogy a megbízás Magyarországról érkezett – közölte az osztrák főügyészre hivatkozva a Die Presse. A nol.hu által idézett bécsi lap internetes oldala szerint az értesülést a német hírszerzés is megerősítette.

A beszámoló – amelyet több orosz és ukrán hírportál is átvett – azt írja, hogy a merényletre 2014 tavasza óta készült a magyarokból és románokból álló „kommandó". Az ügy kapcsolatban lehet a milliárdos érdekeltségébe tartozó magyarországi társaság, az Emfesz körüli botránnyal. A gázkereskedő céget 2009-ben az ügyvezető egy korábbi okmány csalárd felhasználásával átjátszotta egy ismeretlen svájci cégnek. Az ezt követő hosszas pereskedés nyomán a bírósági ítélet visszaadta ugyan Firtasnak a vállalatot, de az akkor már vagyontalan volt, és jelenleg is felszámolás alatt áll.

Az osztrák lap szerint azonban az egyik leggazdagabb ukrán üzletemberként számon tartott, 49 éves Firtasnak – aki annak idején az orosz Gazprommal együtt alapította meg a RosUkrEnergo gázkereskedő céget – más ellenségei is lehetnek mind Ukrajnában, mind Magyarországon. Ezek attól tarthatnak, hogy az oligarcha leleplező vallomást tesz a kelet-európai gázüzletről, ha Bécs kiadja az Egyesült Államoknak.

Márciusban őrizetbe vették

Firtast az FBI körözése és egy amerikai bírósági végzés alapján korrupció gyanújával az idén márciusban őrizetbe vették az osztrák fővárosban. A vád szerint az oligarcha és öt további külföldi állampolgár – egy másik ukrán, két indiai, egy Srí Lanka-i és a magyar Knopp András – 2006-tól kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szerzett meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat Ándhra Prades szövetségi államban.

Firtast 125 millió eurós rekord-óvadék fejében szabadlábra helyezték ugyan, de Ausztriát nem hagyhatja el a kiadatási eljárás lezárásáig. A Die Presse szerint a letartóztatásáig tizenkét testőr vigyázott rá folyamatosan, és őrizetbe vétele után megerősített rendőri védelmet kért.

Kimaradt?