Menesztették a grúz kormány nyugatbarát miniszterét

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök leváltotta kedden védelmi miniszterét, aki bírálta és politikai indíttatásúnak nevezte, hogy a tárcájánál korrupció gyanújával őrizetbe vettek több tisztségviselőt.

Irakli Alaszania leváltása válságot idézhet elő a hat pártból álló kormánykoalícióban, mert a miniszter szabaddemokrata pártjától delegált miniszterek bejelentették, hogy szerdán lemondanak. Ezzel pedig veszélybe kerül a kormánytöbbség a parlamentben. Alaszania az egyik legnépszerűbb és leginkább nyugatbarát miniszter volt a tbiliszi kormányban. Bírálta, hogy múlt héten őrizetbe vették tárcája egyik volt és négy mostani tisztségviselőjét, illetve újabb vádakat hoztak fel a hadsereg több egészségügyi tisztje ellen, akiket már korábban eljárás alá vontak.

A miniszter szerint az őrizetbe vettek mind azon dolgoztak, hogy az ország szorosabb kapcsolatokat alakítson ki a nyigati országokkal. „Kijelentem, hogy ez támadás Grúzia euroatlanti közeledése ellen" – fogalmazott újságíróknak. Garibasvili miniszterelnök felelőtlennek nevezte minisztere nyilatkozatát. „Ahelyett, hogy segítene a nyomozásban és az igazság kiderítésében, Irakli Alaszania cselekedeteivel átpolitizálja a minisztériumot és a hadsereget, ami teljesen elfogadhatatlan számomra, és negatívan befolyásolja országunk biztonságát és a kormány hatékony működését" – mondta.

Éppen két hete Grúzia NATO-hoz való közeledésének gyorsításáról tárgyalt Alaszaniával Tbilisziben Philip Breedlove, az Észak-atlanti Szövetség európai egyesített erőinek főparancsnoka. A megbeszélés után Alaszania úgy nyilatkozott: az amerikai tábornok tbiliszi látogatása „üzenet" Grúziának, hogy a NATO támogatja a kaukázusi ország csatlakozási törekvéseit, segíti a védelmi képességének erősítését. Grúzia ezenkívül kereskedelmi megállapodást kötött nemrég az Európai Unióval.

Kimaradt?