Tüntetők ostromolták meg Burkina Fasóban a parlamentet (FOTÓK)

A 27 éve hatalmon lévő elnök hatalmának meghosszabbítása ellen tüntetők betörtek a parlament és az állami televízió épületeibe Burkina Fasóban csütörtökön.

A demonstrációt az váltotta ki, hogy a Burkina Fasó-i parlament csütörtökön tervezett szavazni arról, hogy engedélyezze következő választásokon való indulást a 1987-ben hatalomra lépett Blaise Compaorénak.

A beszámolók alapján néhány törvényhozó már bejutott az ülésterembe, még mielőtt a több ezres tömeg sikeresen behatolt volna az épületbe. Korábban a rendőrség könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget, de az hamar újraszerveződött, és meghátrálásra kényszerítette a biztonsági erőket.

Az állami televízió épületét is elfoglalta és kifosztotta a tüntetők egy része. Az épületet néhány katona védte, akik figyelmeztető lövések után kénytelenek voltak utat engedni a feldühödött tömegnek. A tévé műsora megszakadt.

A tüntetők azt követelik, hogy Blaise Compaore 27 év után távozzon a hatalomból, és minden eszközzel készek megakadályozni a törvényhozókat abban, hogy lehetővé tegyék az elnök hatalmának meghosszabbítását.

Kimaradt?