Amerikai-izraeli súrlódás Netanjahu kormányfő becsmérlése miatt

Botrányt kavart az Egyesült Államok és Izrael viszonyában, hogy egy hivatalosan egyelőre meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselő egy szerdán megjelent cikk szerint becsmérlő kifejezést használt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel kapcsolatban.

Az illető a "tyúkürülék" szó egy durvább változatát használta, ami az amerikai hétköznapi zsargonban értéktelen vagy hitvány embert jelent.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kifejezés nem tükrözi sem az Egyesült Államok álláspontját, sem Barack Obama elnök személyes álláspontját. Hangsúlyozta, hogy a két országot megbonthatatlan kötelék fűzi egymáshoz és a kétoldalú egyeztetés és együttműködés példátlan szintre emelkedett. A szóvivő kijelentette, hogy nem tudja, ki lehetett az a kormánytisztviselő, aki a The Atlantic című magazinban Jeffrey Godbergnek nyilatkozva nagyjából "tyúkürüléknek" és "gyávának" minősítette Netanjahut, és aki szerint az izraeli vezető kizárólag a saját politikai túléléséért aggódik. Ernest kijelentette: meglepné, ha az elnök tudná, hogy kiről lehet szó.

"Netanjahuval kapcsolatban az a jó, hogy fél háborúkat indítani" - fejtette ki a meg nem nevezett illetékes A válság az amerikai-izraeli kapcsolatokban című írásban. "Az a rossz vele kapcsolatban, hogy semmit sem hajlandó tenni annak érdekében, hogy elsimítsa az ellentéteket a palesztinokkal vagy a szunnita arab államokkal. Az egyetlen dolog, ami érdekli, az az, hogy megvédje magát a politikai vereségtől" - nyilatkozott névtelenül az illető. "Ő nem egy (Jichák) Rabin, ő nem egy (Ariel) Saron, és egész biztosan nem egy (Menáhem) Begin. Nincs benne mersz" - tette hozzá. 

Az írás szerzője szerint amerikai hivatalos személyek az elmúlt évek során "makacsnak", "rövidlátónak", "reakciósnak", "tompának", "hangoskodónak", "nagyképűnek" és "aspergeresnek" (Asperger-szindrómásnak) írták le az izraeli vezetőt. Goldberg szerint a kétoldalú kapcsolatok a jövő heti "félidős" amerikai választások után tovább romolhatnak, és elérhetik a mindenre kiterjedő válság szintjét. A szerző úgy vélekedetett, hogy egy Iránnal megkötendő nukleáris megállapodás további súrlódásokhoz vezethet.

A The Atlantic szerint egyébként Netanjahu "leírta" az Obama-kormányt és közvetlenül a kongresszussal szándékozik egyezkedni, ahol a keddi választások után feltételezhetően a képviselőház után a szenátusban is a republikánusok kerülnek többségbe.

Earnest, aki nem vitatta az általa nagy tiszteletben állónak minősített újságíró által publikált kifejezések hitelességét, kijelentette: a Fehér Házban nem történtek erőfeszítések annak megállapítására, hogy kik nyilatkozhattak így Goldbergnek. 

John Boehner, a képviselőház elnöke sürgette, hogy az elnök "tegyen rendet a háza táján" és ítélje el a kijelentést. Az incidens kiváltotta más republikánus politikusok és zsidó vezetők bírálatát is. Kongresszusi források szerint az elnöki hivatal több, a kétoldalú kapcsolatokban jártas politikusnak is jelezte: a sértő kijelentés nem a Fehér Háztól ered. Amerikai sajtóértesülések szerint ez azt jelentheti, hogy a forrás az amerikai külügyminisztérium lehetett. Jen Psaki külügyi szóvivő szerint Obama elnök és John Kerry külügyminiszter nem tekinti "megfelelőnek vagy pontosnak" a cikkben használt nyelvezetet. A kérdés csütörtökön várhatóan terítékre kerül, amikor Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó a kétoldalú rutintalálkozók keretében Washingtonban fogadja majd izraeli partnerét.

Obama és Netanjahu viszonya évek óta feszült. Az izraeli kormányfő többször is bírálta az amerikai elnököt az Iránnal és a palesztinokkal kapcsolatos politikája miatt. Az ellentétek a Gázai-övezet elleni izraeli katonai csapások idején és az izraeli-palesztin béketárgyalások nyomán éleződtek ki igazán, amikor John Kerry amerikai külügyminisztert izraeli hivatalos személyek részéről számos támadás érte.

Kimaradt?