Okostelefonok ezreit próbálta feltörni Észak-Korea

A rosszindulatú programokat május 19. és szeptember 16. között helyezték el dél-koreai honlapokon, ahonnan több mint húszezer dél-koreai okostelefonra tölthették le az alkalmazásokat.

Okostelefonok ezreit próbálták feltörni dél-koreai honlapokon elhelyezett, telefonra letölthető játékalkalmazásnak álcázott kémprogramok segítségével az észak-koreai hatóságok - közölte szerdán a dél-koreai titkosszolgálat.

A Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) az illetékes parlamenti bizottságnak szerdán benyújtott jelentésében azt írta, hogy a rosszindulatú programokat május 19. és szeptember 16. között helyezték el dél-koreai honlapokon, ahonnan több mint húszezer dél-koreai okostelefonra tölthették le az alkalmazásokat.

A titkosszolgálat arról nem számolt be, hogy milyen károkat okozhatott az akció. Azt azonban közölte, hogy együttműködik a weboldalak üzemeltetőivel és a kormánnyal a kártékony programok eltávolítása érdekében, továbbá dolgoznak a hackerek által használt online csatornák lezárásán és frissítik a kémprogramok eltávolítására alkalmas számítógépes szoftvereket.

Bár Észak-Koreában csak a legszűkebb hatalmi elit férhet hozzá a világhálóhoz (a többi lakos legfeljebb egy belföldi hálózathoz csatlakozhat), a külvilágtól elzárkózó kommunista ország határain belül és kívül tehetséges hackerek hálózatát működteti, hogy kibertámadásokat tudjon végrehajtani dél-koreai kormányzati honlapok, valamint bankok vagy üzletek weboldalai ellen.

Katonai források júliusban arról számoltak be, hogy Phenjan az elmúlt két évben megkétszerezte, 5900-ra növelte az alkalmazásában lévő hackerek számát.

A dél-koreai titkosszolgálatok adatai szerint az ország kormányzati intézményei ellen 2010 és 2014 szeptembere között több mint 75 ezer számítógépes támadást intéztek, s ezek többsége észak-koreaiak számlájára írható. Dél-Koreában az utóbbi években több jelentős internetes adatlopási botrány is történt.

Észak-Korea tagadja a dél-koreai vádakat, és azt rótta fel Szöulnak, hogy a hasonló híresztelésekkel csupán a két Korea közötti feszültséget akarja szítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?