Az Európai Tanács kinevezte az új Európai Bizottságot

Hivatalosan kinevezte az Európai Unió állam- illetve kormányfőiből álló Európai Tanács a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságot - közölte csütörtök késő este a tanács sajtószolgálata.

A kinevezés értelmében a bizottság mandátuma 2014. november 1-jétől 2019. október 31-ig szól. Az Európai Tanács azt követően nevezhette ki a testületet, hogy az Európai Parlament szerdán bizalmat szavazott az új összetételű brüsszeli testületnek. 

Az Európai Bizottság legfőbb feladata, hogy a "szerződések őreként" betartassa az uniós jogot, emellett az uniós jogalkotás fék- és egyensúlyrendszerében az egyetlen szervezet, amely javaslatot tehet új uniós jogszabály megalkotására, amelyet aztán a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak és a közvetlenül választott Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, hogy jogszabállyá válhasson.

A brüsszeli testületnek 28 tagja van, minden tagállam kormánya egy-egy főt jelölhet a testületbe, akik aztán kinevezésüket követően szigorúan nem hazájukat képviselik, hanem az összeurópai érdeket kötelesek szem előtt tartani, munkájukat függetlenül kell végezzék, utasítást sem kormányoktól, sem más szervezettől nem fogadhatnak el, és nem is kérhetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?