Robotokkal háborúzhat Oroszország az északi-sarkon

Oroszország többek között víz alatti, autonóm harci robotokkal kívánja megvédeni olajkitermelő létesítményeit és infrastruktúráját az északi sarkvidéken. Erről Vitalij Davidov, a Csúcstechnológiai Kutatások Alapítványának igazgatóhelyettese beszélt az Interfax hírügynökségnek – írja a hvg.hu.

Az alapítvány Davidov elmondása szerint nem robotcápákon dolgozik, de a cél az, hogy autonóm, robotizált szerkezetek segítségével ellenőrizzék az északi sarkköri hadszínteret - amennyiben valóban hadszíntérré válik. Ebbe beleértendő az ellenséges eszközök felderítése, követése és szükség esetén megsemmisítése is. A víz alatti robothadsereget részben a tengerfenékre, részben speciális tengeralattjárókra telepítenék - mondta Davidov.

Az orosz alapítvány egyelőre még nem ezekre a kutatásokra fókuszál, hanem a nyersanyag-kitermelés fejlesztésére. Davidov szerint a sarki régióban éles verseny várható a nyersanyagokért, mindenekelőtt a szénhidrogénekért. Az ottani körülmények között azonban még békeidőben sem egyszerű feladat ezeknek a hatékony felszínre hozatala.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?