Vörös riasztás van Magyarországon a viharos szél miatt

A várható viharos erősségű szél miatt hat megyére és Budapestre harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a magyar meteorológiai szolgálat. Erre a bukaresti külügy is figyelmeztette kedd este a román álampolgárokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan éjjel éri el az országot, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen 70-95 kilométer/óra között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg a 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökéseket sem lehet kizárni.

A hidegfronthoz kapcsolódó viharos széllökések ereje az ország középső részét elérve jelentősen csökken, így az ország keleti harmadán már nem várhatók 70-75 kilométer/óránál erősebb széllökések. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este veszélyjelzése szerint a szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 110 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Kimaradt?