Orbánnak komoly fejfájást okozott a kitiltási botrány

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden utazik az Egyesült Államokba, a Népszabadság szerint Orbán Viktor a kitiltási botrány körüli helyzet mielőbbi rendezését várja tőle és "kifejezetten ingerült" a hírek miatt, mivel állítólag valóban nem tudott semmit a botrány kirobbanása előtt.

A Népszabadság szerint Orbán Viktor a helyzet rendezését várja Szijjártó Péter külügyminisztertől, aki kedden az Egyesült Államokba utazik, és Washingtonban tárgyal Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkárral a korrupciós váddal indokolt kitiltási botrányról. A miniszterelnöknek nincs hivatalos információja sem a konkrét ügyről, sem azokról a nevekről, amelyek az Obama amerikai elnök által jóváhagyott listán szerepelnek –mondták a lapnak a forrásai.

Mint arról beszámoltunk: az ideiglenes amerikai ügyvivő, André Goodfriend hétfőn ismét újságírók előtt beszélt a kitiltási botrányról, neveket ezúttal sem mondott, azt viszont megerősítette, hogy hat magyar beutazását tiltották meg, akik a kormánynak dolgoznak vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal. Goodfriend szerint ez a szám még bővülhet, és a családtagjaik is beleeshetnek ebbe a körben.

A Népszabadság kormányzati forrásai szerint Orbán Viktornak a hivatalos Fidesz-kommunikáció ellenére is az a véleménye, hogy "a helyzet komoly", és nem lehet bagatellizálni akkor sem, ha kormánytag (miniszter, illetve államtitkár) neve nem szerepel az amerikai listán. A lap szerint a miniszterelnök hétfőn állítólag már "kifejezetten ingerült volt", mert valóban nem tudott semmit a botrány kirobbanása előtt.

A lap azt is tudni véli kormányközeli forrásai alapján, hogy az ügy június elején történhetett, így az amerikaiak az októberi önkormányzati választás előtt nem befolyásolták a kampányt. A Népszabadságnak nyilatkozó kormánytag szerint talán nem is került volna nyilvánosságra az ügy, ha a Századvég-közeli Napi Gazdaság nem szellőzteti meg, hogy amerikai cégek ellen NAV-vizsgálat folyik.

A korrupciós botrányban Orbán a lap forrásai szerint azért várhat hivatalos információkra amerikai részről, hogy intézkedhessenek az illetékes magyar szervek, és bizonyíthassa: szó sincs arról, hogy kormánya korrupt lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?