Ebolajárvány: nem sokat segít a reptéri szűrés

Alig jelentene további előnyt az ebolajárvány megállításában a Nyugat-Afrikából érkezők repülőtéri szűrése - derült ki egy új tanulmányból.

"A kockázatot úgy lehetne legjobban a minimálisra csökkenteni, ha a járványt a forrásánál állítanánk meg" - írták kanadai kutatók a The Lancet brit orvosi hetilap legújabb számában. Tanulmányuk szerint a halálos vírus sújtotta Guinea, Libéria és Sierra Leone utasszűrései hatékonyak. A lappangási időhöz képest a repülési idő rövid, ezért kevés haszonnal járna, ha érkezésük után azonnal újra megvizsgálnák az utasokat.

A kutatók a világ repülőjáratai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebolajárványra vonatkozó adatait elemezték. Hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy hatékonyan végezzék az ellenőrzést. Az érkezéskor végrehajtott újabb szűrés "biztonságérzetet adhatna, ám a legjobb esetben is csekély előnyökkel járna, és a hatékonyabb járványellenes intézkedésektől vonná el a forrásokat" - vélte Karman Khan, a torontói St. Michael kórház munkatársa.

Az ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai országokból leggyakrabban Ghanába, Szenegálba, Nagy-Britanniába, Franciaországba és Gambiába utaznak. A légi utasok több mint 60 százalékának úti céljai előre láthatóan szegényebb országok, ahol problémát jelentene a beérkező ebolabetegek azonosítása és a gyors reagálás, mert orvosi és egészségügyi eszközeik korlátozottak - mondta Khan.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) vezetője azonban úgy véli, hogy a nyugat-afrikai kiutazási ellenőrzés hatékonysága korlátozott: számítások alapján az érintetteknek csak mintegy 20 százalékát lehetne kiszűrni még optimális kontroll esetén is.

Az ebolavírus okozta vérzéses láz tünetmentes lappangási ideje a fertőzéstől kezdve akár 21 nap is lehet.

Kimaradt?