Eldőlt: Navracsics nem lehet oktatásügyi EU-biztos

Navracsics Tibor nem kaphatja meg az oktatásügyi és ifjúságügyi EU-biztosi portfóliót - jelezték brüsszeli források. A volt magyar külügyminiszter 12 igen, 14 nem szavazatot kapott az Európai Parlament kulturális bizottságában, 1 tartózkodás mellett. 

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt - közölték a szakbizottság hétfői ülése után.

Az eddig meghallgatott uniós biztosjelöltek nagy többségét jóváhagyta az Európai Parlamentben (EP) a jelölt tárcájának megfelelő szakbizottság. Az oktatás, kultúra, ifjúság, és uniós polgárság területére szánt magyar néppárti Navracsics Tibor mellett azonban a cseh liberális Vera Jourová (jogérvényesülés, fogyasztóvédelem, nemek közötti egyenjogúság) és a francia Pierre Moscovici (gazdaság és pénzügyek) is kapott írásban pótkérdéseket, amelyekre válaszolnia kellett írásban.

A brit konzervatív Jonathan Hillnek (pénzügyi stabilitás, pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió) nem elég írásban válaszolnia a pótkérdésekre, hanem meg is kell újra jelennie az EP illetékes szakbizottsága előtt. Ezt az ismételt meghallgatást kedden délutánra iktatták be.

A spanyol Miguel Arias Canete (éghajlat- és energiapolitika) ügyében sem született eddig döntés. Neki nem kell újabb kérdésekre válaszolnia, mert vele szemben az energiaszektorban való érdekeltségei miatt az összeférhetetlenség gyanúja merült fel. Az ő ügyében megvárják a jogi szolgálat szakvéleményét, majd az illetékes szakbizottságok kialakítják az álláspontjukat - egyelőre nem tudni pontosan, mikor.

Navracsics, akinek múlt szerdán volt a meghallgatása, vasárnap este megválaszolta a kapott hat pótkérdést. Az Európai Parlament szerdán közli végleges álláspontját az összes jelöltről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?