Jobbik: a Fidesz "lelépési pénzt" fizetett Szász Jenőnek

A Jobbik szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden azért kérte fel Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére, hogy ezzel előkészítse a Fidesz kiegyezését az RMDSZ-szel.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ír erről, hangsúlyozva: az MPP szombaton sorra kerülő tisztújítása előtt néhány nappal adott megbízás "egyértelműen Szász Jenő lelépési pénzének tekinthető".

Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzetstratégiai Intézet "kísértetiesen hasonló" céllal jöhet létre, mint az egy éve működő Nemzetpolitikai Kutatóintézet. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy "tényleges tartalom nélküli, (...) fölösleges párhuzamosságot eredményező szervezetet hoz létre pusztán azért, hogy egy kipróbált emberét ennek vezetésével fizethesse ki" – fogalmaz Szávay István. {loadposition OTP}

Az ellenzéki politikus megjegyzi továbbá, az MPP jelenlegi elnökének magyarországi feladatvállalása "világosan jelzi, hogy a Fidesz a továbbiakban már nem kívánja támogatni pártját, hanem az RMDSZ-el való saját kiegyezését" készíti elő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a kormányfő egy a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézmény alapítására és vezetésére kérte fel Szász Jenőt. A miniszterelnök sajtófőnöke közölte, Orbán Viktor és Szász Jenő keddi találkozójukon egyaránt szükségesnek tartotta a Magyarországon már újonnan átalakított, vagy átszervezés alatt álló, összefüggő gazdasági, közigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek Kárpát-medencei kiterjesztését is. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök "elismerve és méltányolva Szász Jenő Erdélyben eddig kifejtett tevékenységét" felkérte Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére – áll a közleményben.

Kimaradt?