Több mint hetven iskolást engedett szabadon az Iszlám Állam

Több mint hetven kurd iskolást engedett szabadon az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet, amely még májusban Észak-Szíriában rabolta el a vizsgáik után hazafelé tartó gyerekeket - számolt be kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

A 153 tanulóból álló csoportot május 29-én hurcolták el a dzsihadisták, a diákok a Szíria északnyugati részén fekvő Aleppóból tartottak a török határ közelében fekvő Kobani (más néven Ain-el-Arab) szíriai kurd városba.

A gyerekeket az IÁ tagjai Minbej közelében ejtették foglyul, amelyre nemrég légicsapást mértek az Egyesült Államok és szövetségesei által felállított terrorellenes koalíció repülőgépei.
   
Az OSDH közölte, hogy a májusi elrablásukat követő hetekben öt fiatalnak sikerült megszöknie, és később 27 fiút és tíz lányt elengedtek a szélsőségesek. Az IÁ azonban továbbra is mintegy negyven iskolást tart fogva, akiknek megtagadta a szabadon bocsátását, mivel családtagjaik a szélsőségesekkel szemben álló kurd csoporthoz tartoznak.
   
Eközben Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója arról tájékoztatott, hogy az IÁ fegyveresei már három kilométerre megközelítették Kobanit, és szerinte a radikálisok ilyen közel még soha nem voltak a városhoz a szeptember 16-án indított offenzívájuk kezdete óta.
   
A dzsihadisták folyamatos támadásai miatt a határvárosnak több mint 150 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére.
   
Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, az előző héten pedig Szíriában is hadműveleteket indított a terrorszervezet ellen, eddig azonban a légi hadjárat sem tudta megtörni a szélsőségesek előrenyomulását. Hétfőn és kedden 22 csapást mértek iraki és szíriai dzsihadista célpontokra az amerikai harci gépek.

Kimaradt?