Kilencmillió euróba kerül a katalán népszavazás

Csaknem kilencmillió euróba kerül a népszavazás Katalóniának, a részvételre buzdító kampányt kedden indította el a katalán kormányzat, annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság felfüggesztette a november 9-re összehívott referendumot.

Az autonóm közösség kormánya weboldalt hozott létre, amelyen a voksolással kapcsolatos minden információt elérhetővé tettek a szavazók számára. Az internetes oldalon megtudhatják, hogy hol, mikor és hogyan tudják majd leadni a szavazatukat. Kevesebb mint 24 óra alatt már hatvanezer látogatója volt az oldalnak. Emellett a legfontosabb katalán napilapokban kedden megjelentek a kabinet hivatalos hirdetései is, amelyekkel népszavazási részvételre buzdítják az embereket.

A spanyol ABC című napilap összesítette a referendummal kapcsolatos legfontosabb adatokat. Eszerint 5,4 millió katalán jogosult részt venni a referendumon, rajtuk kívül a külföldön élő több mint 2500 katalán adhatja le a voksát, de szavazhatnak a Katalóniában élő külföldi állampolgárok is.

Összesen 6,7 millió szavazólapot nyomtatnak majd spanyol és katalán nyelven, további 8600 darabot pedig aráni nyelven is (a Katalóniához tartozó Arán-völgyben a helyiek saját, aráni nyelvüket használják).

Katalónia 947 településén nyitnak szavazóhelyiségeket, a legtöbbet Barcelonában, ahol több mint 5000 helyen lehet majd szavazni. A voksok számára 10 800 darab urnát rendeltek meg. A tervek a biztonságra is kiterjednek, ezek szerint november 9-én több mint 9000 rendőr gondoskodik majd arról, hogy ne történjen rendbontás. A népszavazás 8,9 millió euróba kerül Katalóniának.

Feljelentik a miniszterelnököt

Az összeg nyilvánosságra kerülése után Alicia Sánchez-Camacho, a Spanyolországban kormányzó Néppárt katalóniai elnöke felháborodottan jelentette be: közpénzek hűtlen kezelése miatt feljelenti az ügyészségen Artur Más katalán miniszterelnököt, amennyiben nem állítja le a népszavazás előkészületeit.

Francesc Homs katalán kormányszóvivő a kabinet ülése után azt mondta, hogy elszántan haladnak tovább. A parlament függetlenséget támogató pártjai pedig a napokban összeülnek, hogy megvitassák a lehetséges lépéseket. 

A spanyol alkotmánybíróság hétfőn befogadta a központi kormány népszavazással kapcsolatos alkotmányossági kifogásairól szóló beadványt. Végleges döntés azonban csak hónapok múlva születhet.

 A spanyol törvények alapján, amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?