Utcára vonulnak a katalánok a függetlenségi referendum megtartásáért

Több száz tiltakozó vonult utcára Barcelonában azután, hogy a spanyol alkotmánybíróság hétfő este felfüggesztette a november 9-re tervezett népszavazást - számolt be a spanyol sajtó kedden az éjszakai eseményekről. 

Az El País című napilap részletesen írt arról, hogy a tüntetők a katalán főváros különböző kerületeiben gyülekeztek. A több kisebb menet végül a spanyol kormány barcelonai kirendeltségének épületénél találkozott. Körülbelül háromszázan vonultak fel, piros-sárga csíkos, csillagos katalán zászlókkal. Az épület előtt a földre helyeztek egy transzparenst, amelyen ez állt: "Engedetlenség a népszavazásért, a függetlenségért". A tüntetők polgári engedetlenséget hirdettek, elutasítják a spanyol alkotmánybíróság eljárását és továbbra is a népszavazás megtartását követelik. 

A demonstráción felszólalt David Fernandez katalán parlamenti képviselő, aki azt mondta: a Franco-diktatúra óta eltelt időszakban ez volt a legsúlyosabb támadás a demokrácia ellen (Spanyolországban). Az utcai megmozdulások ezzel nem értek véget - közölte azEl Mundo című napilap. A függetlenségért küzdő Katalán Nemzeti Kongresszus (ANC) tüntetéseket hívott össze kedd estére Katalónia-szerte. Arra kérték az embereket, hogy vonuljanak a helyi önkormányzatok épületei elé, így fejezzék ki tiltakozásukat. 

A spanyol kormány hétfőn délután terjesztette be hivatalos kérelmét a 12 fős alkotmánybíróságnak, hogy a testület mondja ki: törvénytelen a népszavazási kezdeményezés, mivel az alkotmány értelmében azt csak úgy lehetne megtartani, ha az összes választásra jogosult spanyol állampolgárnak voksolási lehetőséget biztosítanak. Az alkotmánybíróság rekord gyorsasággal, néhány óra múlva döntött arról, hogy befogadja az alkotmányossági kifogásokról szóló beadványt. Végleges döntés azonban csak hónapok múlva születhet. 

A spanyol törvények alapján, amint elindul az alkotmánybírósági eljárás, a kérdéses törvényt automatikusan felfüggesztik. Így jelenleg nincs jogalapja a katalán népszavazásnak annak ellenére, hogy Artur Máskatalán miniszterelnök múlt szombaton kihirdette a november 9-i időpontot, miután a referendumot megalapozó törvényt másfél hete elfogadta a katalán parlament. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?