Támadást indítottak a légierők az Iszlám Állam szíriai állásai ellen

Az Egyesült Államok és szövetségeseik, köztük arab országok is, megkezdték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásokat Szíria területén. Ezt az amerikai védelmi minisztérium jelentette be helyi idő szerint hétfőn. „Meg tudom erősíteni, hogy az amerikai hadsereg és a partnerországok erői katonai hadműveletet hajtanak végre az Iszlám Állam terroristái ellen Szíriában, vegyesen vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel" - közölte John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

A jelenleg is zajló műveletekről más részletet nem árultak el, későbbre ígértek több információt. A légicsapások megkezdéséről hétfőn hozott döntést az amerikai légierő parancsnoksága, Barack Obama elnök felhatalmazásával összhangban. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint a légi hadjáratban arab partnerországok is segédkeznek, de azt nem árulta el, melyek.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti a terrorista csoport elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kovácsolnak a mérsékelt szíriai felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Az Egyesült Államok légiereje eddig csak Irak területén támadta az Iszlám Állam állásait. Több mint 190 légicsapást hajtottak végre augusztus 8. óta. Amerikai katonai vezetők korábban azt mondták, hogy a 31 ezer fősre becsült fegyveres szervezet kétharmada Szíria területén van.

A készülő szíriai légicsapások kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn megvitatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, és azt mondta, hogy Damaszkusz beleegyezése nélkül nem szabad légi hadjáratot indítani. Az ENSZ-ben egyelőre nem reagáltak a szíriai légi támadásokra, a részletekre várnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?