Új terroristaszervezet fenyegeti Európát

Új terrorszervezet született meg a szíriai polgárháború hamvaiból, de az Iszlám Állam elleni hadviselés miatt létrejöttéről csak kevesen beszélnek Washingtonban. Az eddig ismeretlen, szélsőséges szervezet Khorasannak nevezi magát, és az IÁ-val ellentétben amerikai és európai merényletekre készülnek – írja a magyarhirlap.hu.

Csütörtökön említették meg először a csoportot: James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója elismerte, hogy a honvédelem szempontjából ugyanakkora veszélyt jelenthetnek, mint az Iszlám Állam, stratégiájuk viszont az al-Kaidához hasonló.

Az amerikai "War On Terror"-metódus nemzetközi hátszéllel megtámogatva a terroristák likvidálása és a polgárháború mellett új terrrorista csoportok megalakulását eredményezi. "Szélsőséges tömeg gyűlik össze a világ minden tájáról, akik függetlenek az Iszlám Államtól és az an-Núsztra csoporttól, de ugyanúgy kihasználják a káosz közepette irányítás nélkül hagyott területek védtelenségét" - állítják kormányzati források. A CIA és a Fehér Ház nem kommentálta a nyilvánosságra hozott információkat.

Kormányzati források szerint az új csoportot egy ak-Kaida "veterán" vezeti, Mushin al-Fadhi, aki Osama Bin Laden belső köreiben mozgott, s a szeptember 11-ei terrortámadásokról is tudott. Mikor az Egyesült Államok támadást indított Afganisztán ellen, Iránba menekült, s 2012-re már onnan intézte az al-Kaida pénzügyeit és, kuvaiti dzsihadista "adományokból" finanszírozta a szíriai terrorista ellenállást.

Az amerikai hírszerzés már egy évtizede követi a Khorasan tevékenységét, George W. Bush 2005-ben a 2002-es jemeni robbantással hozta összefüggésbe a terrorista csoport vezetőjét . A Khorasant azonban rejtély övezi. annyit lehet róluk tudni, hogy az al-Kaidáról váltak le, és rejtett bombákra specializálódtak.

Egy amerikai közel-kelet szakértő szerint olyan muzulmán fegyvereseket toboroznak, akik amerikai vagy európai útlevéllel rendelkeznek. James Phillips úgy véli, hogy az új szélsőséges csoport az al-Kaida új frontja, s merényleteiket kizárólagosan külföldi célpontokra összpontosítják, s az egyik legtehetségesebb bombagyártó is nekik dolgozik. Az ezutáni lépés egyértelmű: a hazatérő dzsihádistákra fogják felszerelni a "láthatatlan" bombákat, így az Iszlám Állam közel-keleti törekvéseinél veszélyesebb fenyegetéssel kell szembenéznie az Egyesült Államoknak, főleg úgy, hogy Obama légicsapásai nem célozzák az an-Núsztra állomásait. Így a Khorasan szabadon garázdálkodhat.

Egy szíriai elemző úgy nyilatkozott a The New York Times-nak, hogy a stratégiailag tökéletes tervvel rendelkező an-Núsztra töltheti be a hatalmi vákumot Szíria keleti részén. Al-Zawahiri meggyengült státusza miatt is fontos lehet a jövőben az an-Núsztra és a Khorasan, és amit a legfontosabb, nem reklámozzák magukat, mint az Iszlám Állam, és észrevétlenül átvehetik az irányítást a káosz közepette.

Kimaradt?