A lengyeleket is célba vette a függetlenségi kampány

A csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás előtt a 33 ezernyi, Skóciában bejelentkezett lengyel állampolgárt is célba vette a választási kampány, mindenekelőtt a Skóciában jelenleg kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási hadjárata - derül ki a Skóciában élő lengyelek honlapjaiból.

A  2011-es népszámlálás adatai szerint a Skóciában élő mintegy 60 ezer lengyel a lakosság mintegy 1 százalékát teszi ki. A szavazásra jogosult 4,28 millió lakos közül 33 ezer lengyel (0,8 százalék) állampolgár - ők a lengyel sajtó szerint a mérlegnyelv szerepét tölthetik be a függetlenségpártiak és az ellenzők kiegyenlített erőviszonya miatt.

A lengyelek preferenciáiról nincs megbízható adat. A Newsweek hetilap lengyel kiadása egy lengyel függetlenségi aktivista véleményét idézve a függetlenségpártiak 90 százalékos arányáról beszélt, az emito.net lengyel emigráns hírportál viszont saját körkérdése alapján a függetlenséget ellenzők kétharmados túlsúlyáról írt. A Gazeta Wyborcza szerint a lengyel betelepültek között a függetlenségpártiak politikailag aktívabbak.     A lengyel emigránsok szavazataira a függetlenségért kardoskodó SNP pályázik: a skót párt a legnépesebb bevándorlói csoportokat célzó honlapokat indított, valamint a röplapokkal, óriásplakátokkal kampányol, előadásokon buzdítja elszakadásra az ott élőket.    

A yesscotland.net weboldalon Humza Yousaf, a skóciai kormány SNP-párti külügyminisztere azzal biztatja a lengyeleket, hogy Skócia az Európai Unió tagja marad. Humza szerint a független Skócia biztosítaná a bevándoroltak eddigi jogait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?