Emberi jogok: szemtelen válaszjelentést írt Észak-Korea

Észak-Korea nem érti, miért bírálta súlyosan az ENSZ vizsgálóbizottsága februárban az emberi jogok helyzetét az országban, sugallja az ügyben készített válaszjelentés. Az 53 ezer szavas szövegben azt állítják, Észak-Koreában az emberek szabadon élhetnek és dolgozhatnak, a börtönökről, a kivégzésekről és az éhezésről viszont hallgatnak – írja a hvg.hu.

A távol-keleti szombaton hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben azt ecsetelgetik, az állításokkal ellentétben milyen rózsás az emberi jogok helyzete az országban. A szövegben több mint hétszázszor sütötték el azt a kifejezést, hogy „emberi jogok” – írják a CNN oldalán.

A diktatúra vezetői vehemensen próbálják védeni az emberi jogok területén elért „eredményeiket”, miközben munkatáborokban robotoltatnak kétes bírósági eljárásokkal elítélt embereket, nyilvánosan végzik ki az ellenségnek tartott személyeket és mindennapos az éhezés a régóta haldokló gazdaság miatt.

Az ENSZ-jelentés elkészítése előtt több mint száz észak-koreai áldozatot, tanút illetve szakértőket hallgattak meg a bizottság tagjai. A diktatúra vezetői szerint viszont a szövegbe csupa olyan szélhámosság került bele, amelyek az ellenséges erők agyából pattantak ki.

Az Észak-Korea emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság február 17-én tette közzé jelentését Észak-Koreáról. Ebben egyebek mellett azt írták, hogy az ország vezetőinek megrendelésére módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket hajtanak végre. A bizottság azt javasolta, hogy vonják felelősségre a phenjani vezetőket, Kim Dzsong Unnal élen, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjessze az ügyet a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Az Észak-Koreával szomszédos Kína képviselője egy márciusi, genfi tanácskozáson azt mondta, hogy szerintük alaptalan vádaskodást és a valóságtól elrugaszkodott ajánlásokat tartalmaz a jelentés.

A valóság ezzel szemben teljes más – állítják. Úgy látják, hogy az észak-koreai a világ leghasznosabb emberi jogi rendszere, amely független és kreatív dolgozó életet biztosít állampolgárainak, valamint civilizált életkörülményeket. A 70 éves történelemük során formálódó rendszer maradéktalanul garantálja az emberi jogokat a társadalmi élet minden területén, beleértve a politikát, a gazdaságot és a kultúrát - tették hozzá. Emlegetnek még ingyenes egészségügyet és ingyenes lakhatást is.

Észak-Korea válaszjelentésének időzítése megfigyelők szerint nem véletlen. Az ENSZ-közgyűlés kedden foglalkozik az észak-koreai emberi jogok helyzetével, és az ügyben szavazás is várható. 

Kimaradt?