Mintha jelét adta volna Clinton elnöki indulásának

Hillary Clinton volt amerikai first lady, szenátor és külügyminiszter a 2008-as elnökválasztás óta először tűnt fel Iowa államban vasárnap, hogy részt vegyen egy ottani hagyományos steaksütésen, amivel megfigyelők szerint újabb lépéssel közelebb került a hivatalos bejelentéshez, hogy indulni kíván a 2016-os elnökválasztáson.

Az előválasztási küzdelemben Iowa az az állam, ahol a választók jelöltállító gyűléseiken legelsőkként döntenek arról, hogy az általuk támogatott párt képviseletében kit indítsanak el a Fehér Házért vívott küzdelemben. Az itteni eredménynek komoly lélektani hatása van a többi állam későbbi erőpróbáira, ezért az elnökjelöltségre aspiráló politikusok már idejekorán megpróbálják „megdolgozni" a potenciális iowai választókat.

A Des Moines egyik elővárosában Tom Harkin szenátor által megrendezett hússütést követően Clinton asszony, aki a férjével, Bill Clinton exelnökkel együtt jelent meg a rendezvényen, mintegy 6 ezer hallgató és 200 újságíró előtt mondott beszédet. Ebben egyebek között védelmébe vette Barack Obama elnök egészségügyi reformját és a minimálbér emelését, továbbá a republikánusokat hibáztatta a Washingtonban kialakult politikai patthelyzet miatt.

Hillary Clinton támogatásáról biztosította a november 4-én megtartandó „félidős" kongresszusi választások iowai demokrata jelöltjeit, de arra a kérdésre rutinosan megint nem válaszolt, hogy harcba száll-e két év múlva az elnökségért. „Az igaz, hogy gondolkodom erről" - ismerte el a politikus, aki korábban azt mondta, hogy a jövő év elején nyilatkozik majd az elnökséggel kapcsolatos szándékairól.

2008-ban Clinton Iowában kínos vereséget szenvedett Obamától és John Edwardstól. A CNN televízió egy nemrégiben közölt közvélemény-kutatása szerint az iowai demokraták 53 százaléka most Clintonra szavazna, s őt messze lemaradva, 15 százalékkal követi Joe Biden alelnök a második helyen. Clinton - memoárkötetének a vártnál kevésbé sikeres bemutatósorozata után - mostantól a „félidős" választások demokrata jelöltjeinek adománygyűjtő kampányát támogatja. Férje már korábban beszállt a korteskedésbe.

Több republikánus potenciális elnökjelölt-aspiráns, köztük Rand Paul kentuckyi, Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor már megfordult Iowában. Clinton lehetséges párton belüli riválisai közül Martin O'Malley marylandi kormányzó már háromszor is megjárta az államot, Biden alelnök pedig - aki tavaly volt a Harkin-féle sütés vendége - a tervek szerint szerdán látogat el oda.

Kimaradt?