Sztrájkba kezdtek a libériai orvosok az ebolajárvány kellős közepén

Határozatlan idejű sztrájkot kezdtek az ebolajárvány közepette a legnagyobb libériai kórház nővérei és ápolói jobb fizetést és felszerelést követelve.

A monroviai John F. Kennedy Kórház sztrájkoló munkatársainak szóvivője, John Tugbeh hétfő este közölte, csak akkor folytatják a munkát, ha védőöltözetet és jobb fizetést kapnak, mert az életüket kockáztatják. A járvány kitörése óta sok orvos és ápoló fertőződött meg, mert védőöltözet nélkül voltak kénytelenek kezelni az ebolás betegeket. Az intézmény vezetése egyelőre nem reagált a munkabeszüntetésre.

Az egészségügyi személyzetet fenyegető veszélyek miatt a kórházat júliusban átmeneti időre bezárták. Egy hosszabb sztrájk jelentősen hátráltatná a halálos vírus elleni harcot a nyugat-afrikai országban. A testnedvek útján terjedő betegségben eddig több mint 1500-an haltak meg a térségben, közülük hétszázan Libériában. Az áldozatok hozzávetőleg 10 százaléka volt orvos, ápoló vagy nővér.

Közben az elefántcsontparti kormány részben feloldotta a Guineával és Libériával közös határára vonatkozó zárlatot, és engedélyezte, hogy „humanitárius folyosókon” segélykonvojok menjenek a két országba.

Elefántcsontpart augusztus 22-én zárta le határait, hogy megakadályozza a járvány továbbterjedését. Az Egészségügyi Világszervezet bírálta a lépést, mondván, hogy a járvány már így is jelentős károkat okozott az érintett országok gazdaságában és amúgy is rossz egészségügyi rendszerében.

Kimaradt?