A Világbank elnöke szerint mindenki túlreagálta az ebolát

A világ katasztrofálisan rosszul reagált a Nyugat-Afrikát sújtó ebola-járványra a Világbank elnöke szerint, és ez azt jelenti, hogy sok ember hal meg feleslegesen.

Jom Yong Kim egy általa írt újságcikkben úgy fogalmazott, hogy a nyugati egészségügyi intézmények könnyedén fel tudnák tartóztatni a járványt, és sürgette a tehetős országokat, hogy osszák meg tudásukat és forrásaikat az afrikai államokkal a betegség leküzdésében – idézte a Világbank elnökének gondolatait az MTI.

A válságot sokkal inkább a végzetes tévhitek, semmint maga a vírus idézte elő, és ezek a tévhitek katasztrofálisan rossz válaszokhoz vezettek – írta a Washington Post című lapban Paul Farmerrel, a Harvard Egyetem tanárával közösen megjelent cikkében a Világbank elnöke.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint ezerötszázan haltak meg a kór következtében Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ez a legsúlyosabb ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti azonosítása óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.

Kimaradt?