Folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában, nő a halottak száma

Több helyen súlyos vereséget szenvedett az ukrán hadsereg, két falut teljesen leromboltak a - hírek szerint profi haditechnikával érkező - oroszok. Ilovajszknál azonban sikerült az ukránoknak visszaverni egy harckocsitámadást, sőt 12 orosz foglyot is ejtettek.

Hét orosz harckocsi támadt ukrán katonákra a Donyeck melletti Ilovajszk városánál. A katonák visszaverték a támadást és 12 foglyot ejtettek - közölte pénteken a Facebook-on Szemen Szemencsenko, a térségben harcoló Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka.

Szavai szerint telefonon beszélt az egyik egységük vezetőjével, aki elmondta neki, hogy miután kitörtek a városból, akkor érte őket a gyalogsági és harckocsi-támadás.  

Lassan 3000 halott. Az RNBO szóvivőjének közlése szerint a "terrorellenes" hadművelet kezdete, április közepe óta összesen 789 ukrán katona vesztette életét. Az elmúlt 24 órában tízen estek el és 30-an sebesültek meg.  Az ENSZ adatai alapján ez idő alatt összesen 2593-an vesztették életüket a Donyec-medencében. A Donyeck megyében feltehetően rakétatalálat miatt lezuhant malajziai utasszállító áldozatait is beleszámolva ez a szám már megközelíti a háromezret - mondta pénteken Kijevben Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese.

Kijev: Kamu a humanitárius folyosó

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteken azt mondta, hogy a szakadárok semmiféle humanitárius folyosót nem nyitottak Ilovajszknál, ahol néhány egységet körbezárva tartanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este felszólította a kelet-ukrajnai szakadárokat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, és hagyják távozni a bekerített ukrán katonákat. Péntek reggel Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának miniszterelnöke" a Rosszija 24 állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy készek Putyin kérésének eleget tenni.

Profi technikával érkeztek az oroszok

Szerhij Melnicsuk, az Ajdar önkéntes alakulat parancsnoka közben a Youtube-on arról tájékoztatott, hogy zászlóaljának tagjai Luhanszk városa mellett két falu feladására kényszerültek. Szavai szerint azért kellett kivonulniuk Novoszvitlivka és Hrjascsuvate településekről, mert többszörös túlerővel találták szembe magukat. A településeken végzett pusztítások szerinte arra utalnak, hogy korábban Csecsenföldön bevetett orosz egységek is bekapcsolódtak a harcokba.

Azt mondta, hogy Luhanszkban riasztó a helyzet. Feltételezése szerint a városban orosz harckocsizó és légideszantos egységek vannak, komoly hadieszközökkel. "Minden tüzérségi lövedék pontosan célba talál, ami arra utal, hogy műholdas felderítés és pilóta nélküli felderítő gépek segítségével mérik be a célt" - tette hozzá.

Súlyos veszteségekről számolt be a Nemzeti Gárda sajtószolgálata is. Egy csapatuk a Donyeck és Luhanszk megye határvidékén lévő Debalceve településről Uhlehorszk felé tartott, hogy erősítést biztosítson a "terrorellenes" erőknek, amikor támadás érte őket. Harc közben a gárda négy tagja elesett és 19 megsebesült.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?