Zavargások törtek ki az ebola-sújtotta Guineában

Pénteken a Vöröskereszt munkatársai és más szemtanúk arról számoltak be, hogy Guineában zavargás tört ki az ebolajárvány miatt. Az ország déli részén fekvő Nzerekore városában csütörtök este késekkel és botokkal felfegyverkezett fiatalok barikádokat állítottak és elkergették az egészségügyi dolgozókat, miután egy olyan híresztelés kapott szárnyra, hogy a vöröskeresztes segélymunkások direkt akarták megfertőzni őket a vírussal.

A guineai Vöröskereszt vezetője szerint lövések dördültek és többen megsérültek, amikor a biztonsági erők összecsaptak az egy kórház megrohamozásával fenyegető tömeggel. A vöröskeresztesek egy közeli katonai támaszpontra menekültek.

A több mint 1500 emberéletet követelő, március óta tartó járvány Guineából már Libériára, Sierra Leonéra és Nigériára is átterjedt, és a vírus legalább 3 ezer embert fertőzött meg. A kór nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaságban is felütötte fejét, bár oda nem Guineából jutott el a kórokozó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány súlyosbodására és terjedésének felgyorsulására figyelmeztetett, mondván, hogy a vírus februári észlelése óta múlt héten nőtt a legnagyobb mértékben a megbetegedések száma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?