Lemondott a francia kormány, Valls marad a miniszterelnök

Hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök benyújtotta a francia kormány lemondását Francois Hollande államfőnek. Az elnöki hivatal közleménye szerint Hollande felkérte Vallsot arra, hogy alakítson új kormányt, amelynek összetételét kedden jelentik be.

Hírmagyarázók szerint az átalakítás hátterében az állhat, hogy Benoit Hamon oktatási és Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a hétvégén a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket bírálta, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák.

A távozó kormány mindössze öt hónapja alakult, az ezt megelőző, Jean-Marc Ayrault vezette kabinetet márciusban mondatták le, miután a szocialisták katasztrofálisan leszerepeltek a helyhatósági választásokon – írja a Napi.hu. A várakozások szerint sem a határozottan baloldalinak tartott Montebourg, sem a megszorításokat szintén bíráló Hamon nem lesz tagja az új kormánynak – ők ketten követelték a gazdaságpolitika megváltoztatását, konkrétan azt, hogy a kormány a hiánycél tartása helyett a növekedés ösztönzésére koncentráljon. 

A francia gazdaság a második negyedéves GDP-adatok szerint stagnál.

Kimaradt?