Magyarok is vannak az iszlamista terroristák között

A Blikk szerint akár harmincan is beállhattak a szélsőségesek közé, az izraeli The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center kutatásából kiderül, hogy az év elején 12 magyarországi harcolt Szíriában. Azóta számuk nőhetett, szakértők szerint mostanra elérhette a harmincat is – írja a hir24.hu.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Blikknek azt mondta, az Iszlám Államnak komoly szervezetei vannak Európában, azok végzik a toborzást. A nyugati világrenddel elégedetlen, 18-29 éves európaiakat az igaz iszlám állam megteremtésének ígéretével várják. Az Iszlám Állam foglalt már el olyan bankot, ahonnan 96 milliárd forintnyi dollárt zsákmányolt. Kezében van a legmodernebb haditechnika, a szélsőséges szervezet új katonái többségében teljesen rutintalanok, pár hetes kiképzés után küldik őket a csatatérre.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyaroknak nem ismeretlen terep Szíria, tavaly csaknem százan csatlakoztak az Aszad elnök ellen harcoló felkelőkhöz. A Terrorelhárító Központ akkor elismerte, hogy harcolhatnak Szíriában magyarok, akikről azonban pontos adatok nincsenek.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön közölte, hogy Magyarország hadfelszerelési anyagokat ad át térítésmentesen az iraki biztonsági erőknek a terroristák elleni harchoz. A közlemény szerint az Iszlám Állam térnyerése aláássa a teljes régió biztonságát. A terrorszervezet június óta jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irak szunniták lakta északi és nyugati részén. Ott, illetve a szíriai polgárháború alatt korábban hatalmába kerített területeken "kalifátust" kiáltott ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?