Súlyos veszteségek – az ukrán elnök békét kötne

A „terrorellenes hadművelet” kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Közben az ukrán határőrök megkezdték a 280 kamionnyi orosz segélyszállítmány határ- és vámellenőrzését az átkelő állomás orosz oldalán. Petro Porosenko ukrán elnök pedig bejelentette, hogy a békekötés szándékával utazik a jövő héten Minszkbe, ahol egyebek között Vlagyimir Putyin orosz államfővel is tárgyal.

A Donbasz, Sahtarszk, Azov és Dnyipro nevű önkéntes alakulatok összesen 19 tagja esett el és 46 sebesült meg. A belügyi tisztségviselő szerint ez mintegy negyede annak a veszteségnek, amelyet a különleges belügyi alakulatok és a – szintén a tárca irányítása alá tartozó – Nemzeti Gárda az oroszbarát szakadárok ellen indított műveletek során eddig összesen elszenvedtek.

Halottak, sebesültek

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt öt ukrán katona vesztette életét, és 21 sebesült meg. Tájékoztatott továbbá arról, hogy Luhanszk közelében a szeparatisták ismét rálőttek egy menekülteket szállító, fehér zászlós autóra, és emiatt hárman – egy házaspár és ötéves gyermekük – életüket vesztették. A támadás ugyanazon a környéken történt, ahol hétfőn ért rakétatalálat egy menekültkonvojt. Az akkori támadásban 17-en haltak meg.

A Donyeck megyei kormányzóság csütörtöki közleménye szerint az elmúlt egy nap alatt a megyében 34 civil vesztette életét, és 24-en sebesültek meg a kormányerők és a szakadárok közötti harcok miatt. Luhanszk városában már tizennyolcadik napja nincs áram- és vezetékesvíz-ellátás. A város vezetői azt közölték, hogy kenyér és alapvető élelem még kapható a boltokban, de gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok már régóta nem érkeznek a városba.

Indulásra kész a konvoj

Az orosz segélykonvoj első 16 kamionját – amelyek vasárnap már közvetlenül a határ közelébe érkeztek – az orosz fél közlése szerint szerda este felkészítették az indulásra. Csütörtökön a konvoj többi részét – a fennmaradó 270 kamiont is elindították az ukrán határ felé a Rosztov megyei Kamenszk-Sahtyinszkij településről, ahol eddig várakoztak, mintegy ötven kilométerre a határtól. Az orosz állami hírügynökség helyszíni tudósítója ugyanakkor úgy értesült, hogy a segélykonvoj leghamarabb péntek reggel indulhat útnak.

Az orosz külügyminisztérium tűzszünetre szólította el a kelet-ukrajnai konfliktus résztvevőit a segélyakció idejére. „Javasoljuk továbbá az ENSZ BT-nek, hogy fogadjon el egy ennek megfelelő nyilatkozatot” – tette hozzá a tárca. A nyilatkozatban Moszkva óva intett minden provokációtól, amelynek célja az orosz segítségnyújtás meghiúsítása lenne, és üdvözölte, hogy „végleges megállapodás született az orosz humanitárius segítség sürgős célba juttatásának minden paraméteréről”.

„Az egész világ belefáradt a háborúba”

Szavai szerint a békéről készül tárgyalni Minszkben augusztus 26-án Petro Porosenko ukrán államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint az orosz–fehérorosz–kazah vámunió többi államfőjével és az Európai Unió képviselőivel. „Az egész világ belefáradt a háborúba” – jelentette ki Porosenko a dél-ukrajnai Mikolajivban tett munkalátogatásakor az elnöki sajtószolgálat csütörtöki közleménye szerint. Az elnök kijelentette: „erős csapattal, benne három magas rangú uniós képviselővel utazik Minszkbe, hogy a békéről tárgyaljon”.

Előrebocsátotta, hogy Ukrajna követelni fogja a találkozón a „külföldi zsoldosok” kivonását Ukrajnából. Porosenko nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai szeparatisták oldalán harcoló, Oroszországban kiképzett fegyveresekre utalt.

Az elnök hivatalos honlapján kiadott közleményében kijelentette, hogy jogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatosan még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével. Rámutatott arra, hogy a felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar.

Az ukrán alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. Olekszandr Turcsinov házelnök július 24-én jelentette be a többségi koalíció felbomlását az ukrán parlamentben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?