Hazaszállították a Donyecknél lelőtt gép maláj áldozatait

A Malaysia Airlines légitársaság gépe húsz áldozat tetemét és hamvait szállította Amszterdamból a malajziai főváros repülőterére. Kuala Lumpurban a maláj király, az uralkodócsalád és a kormány tagjai, valamint gyászolók sokasága gyűlt össze. Pénteken országos gyászt hirdettek, egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra. Innen a maradványokat repülőgépekkel és helikopterekkel szállítják tovább malajziai településekre, ahol átadják őket hozzátartozóiknak.

A második gép vasárnap érkezik Amszterdamból, további nyolc áldozat földi maradványaival, hogy a többi áldozatot szállító gépek mikor érkeznek, azt egyelőre nem tudni.

A malájziai légitársaság Boeing 777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében. Igen valószínű, hogy a gépet szakadárok lőtték le orosz légvédelmi rendszerrel. A fedélzetén tartózkodó 298 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát.

Több mint 220 áldozat holttestét a katasztrófa helyszínéről Hollandiában vitték azonosításra. A szerencsétlenségben 193 holland és 43 malajziai állampolgár halt meg. A maláj áldozatok közül eddig - több mint egy hónappal a katasztrófa után - csak harmincat sikerült azonosítani.

Kimaradt?