Kijelölte utódját a török miniszterelnök

A jelenlegi külügyminiszter, Ahmet Davutoglu veszi át a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a vezetését Törökországban, és ő lesz az új miniszterelnök is,  jelentette be Tayyip Erdogan, a nemrég államfővé választott jelenlegi miniszterelnök és pártelnök csütörtökön. Az MTI azt írja, Davutoglut szerdán, egy rendkívüli kongresszuson választják majd meg pártelnöknek. Erdogan a következő napon, augusztus 28-án veszi át az elnöki hatalmat Abdullah Gültől. Ezután ő maga fogja kinevezni utódját a miniszterelnöki poszton.

Erdogan az AKP végrehajtó bizottságának ankarai ülése után azt mondta: Davutogluval közösen fogják folytatni a harcot a Fethullah Gülen hitszónok által kiépített „párhuzamos állam" ellen. Erdogan szerint az új kormány legfontosabb feladata egy új alkotmány elfogadtatása lesz.

Erdogan nem titkolt terve, hogy a török államberendezkedést elnöki vagy félelnöki rendszerré alakítsa át. Így Davutoglunak a hatalma jóval kisebb lesz, mint Erdogané volt miniszterelnökként. Az országot 2003 óta vezető Erdogan augusztus 10-án 52 százalékkal nyerte meg az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását.

Kimaradt?