Nemzetközi hajtóvadászat indult az újságíró hóhéra után

Nemzetközi hajtóvadászat indult James Foley amerikai újságíró gyilkosa után. A nyomozás Nagy-Britanniára összpontosult, mert akcentusa alapján úgy tűnik, hogy a férfi London keleti részéből származik. Egy volt túsz elmondta róla, hogy egymás között csak Johnnak hívták.

David Cameron kormányfőt mélységesen megrázta, hogy a jelek szerint James Foley hóhérja egy brit férfi. „Fogalmazzunk világosan: ez gyilkosság” – mondta a miniszterelnök a BBC-nek. Elismerte, hogy „túlságosan sok” brit állampolgár ment harcolni Irakba és Szíriába, és megígérte, hogy a kormányzat megkétszerezi arra irányuló erőfeszítéseit, hogy ezt a jövőben megakadályozza.

Shiraz Maher, a londoni King’s College radikalizációval foglalkozó kutatóintézetének szakértője szerint a britek nem azért csatlakoznak az Iszlám Államhoz, hogy közelről figyeljék az atrocitásokat és a harcokat, hanem azért, hogy részt vegyenek benne. Sokan közülük keményszívű gyilkosokká válnak. Van, aki a kivégzésekben vesz részt, mások öngyilkos merénylők lesznek.

Több szakértő is egyetért abban, hogy a Nagy-Britanniából érkezettek a legelvetemültebb dzsihádisták közé tartoznak, és nem véletlenül választották ki közülük azt, aki kivégezte az amerikai újságírót: ezzel is üzenni akartak.

A Daily Mail című brit bulvárlap tudni véli, hogy a brit hírszerzés már közel jár Foley gyilkosának azonosításához. A legmodernebb hangazonosító technológiát használják, hogy kiderítsék, ő hallható-e egyáltalán a videón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?