Ferenc pápának két-három éve van hátra?

Bámulatra méltó derűvel beszélt újságíróknak saját  hibáiról, bűneiről és haláláról Ferenc pápa az ázsiai körútjáról Rómába visszatérő repülőgépen. 

„Úgy tekintek (a népszerűségre), mint Isten embereinek nagylelkűségére. Próbálok a bűneimre, a hibáimra gondolni, és igyekszem nem büszkévé válni. Két-három év, és távozom az Atya házába” – mondta Ferenc pápa újságíróknak azon a repülőgépen, amellyel dél-koreai látogatásáról utazott vissza a Vatikánba.

A pápa korábban nem beszélt nyilvánosan esetleges haláláról, de hozzá közel álló vatikáni forrásoknak korábban azt mondta: úgy gondolja, már csak néhány éve van hátra az életből – idézte a Guardian írását a 444.hu. E szerint a repülőn Ferenc pápa megemlítette a pápai trónról való lemondás lehetőségét is – ezt abban az esetben tenné meg, ha feladatainak már nem tudna eleget tenni.

A pápaságról való lemondás lehetséges, “még ha egyes teológusoknak nem is tetszik” – mondta a szentatya. Hatvan éve még hallatlan volt, hogy egy katolikus püspök visszavonuljon, de manapság mindennapos. “XVI. Benedek megnyitotta az ajtót” – mondta, utalva elődje, Joseph Ratzinger 2013-as lemondására, amit idős kora miatt fogyatkozó erejével indokolt.

Ferencet, polgári nevén Jorge Mario Bergogliót a bíborosok 2013. március 13-án választották pápává. Az elmúlt hónapokban többször is lemondta programjait. Korábban a Vatikán azzal oszlatta el a romló egészségi állapotára vonatkozó találgatásokat, hogy nem beteg, csak fáradt.

Kapcsolódók

Kimaradt?