Tizenegyezer effekt lesz látható a budapesti tűzijátékon

Mintegy tizenegyezer effektet láthat a közönség az állami ünnep alkalmából az idei augusztus 20-ai budapesti tűzijátékon - közölte a kivitelező Leskovics Pirotechnikai Kft. vezető pirotechnikusa kedden, a Lánchídon tartott sajtótájékoztatón.

Leskovics Éva elmondta: a tűzijáték keretében 4 ezer bombát, 700 üstököst és 6000-6500, úgynevezett bombettatelepekről és római gyertyákról indított effektet lőnek ki, sokszor 200-250 méteres magasságba.

Hozzátette, hogy csak az erős szél veszélyeztetheti a tűzijáték megtartását, az eső nem, és kritikus esetben a kilövések egyetlen gombnyomással leállíthatók.

Elmondta: az Erzsébet híd és a Margit híd között horgonyzó három uszályról, illetve a Lánchídról lövik ki a pirotechnikai eszközöket.

A vezető pirotechnikus tájékoztatása szerint a 150 millió forint összköltségű tűzijáték létrehozása 40-50 ember egyhavi munkájának köszönhető, illetve az eszközök telepítését 25 ember végezte el egy hónap alatt. A 150 milliós költségvetés a tűzijáték létrehozásán túl tartalmazza a biztosítás árát is, a biztosításban mintegy 200 ember vesz részt.

Leskovics Éva hozzáfűzte, hogy a tűzijáték a méretét és anyagfelhasználását tekintve hasonló lesz, mint a megelőző években.

Arról is szólt, hogy folyamatos jelentéseket kapnak az Országos Meteorológiai Szolgálattól, a nap folyamán félóránként, este 6-tól pedig 5 percenként.

Kiemelte: a rendezvény megtartását csak az olyan erős szél veszélyeztetheti, amely a fellőtt izzó eszközöket a parton álló nézők közé sodorhatja. Ha erre utaló veszélyt tapasztalnak, azonnal leállítják a kilövéseket.

Kitért arra, hogy a cég, amely első ízben rendezi meg az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot, pályázaton nyerte el a kivitelezés lehetőségét. Referenciáik között több mint 20 éves szakmai tapasztalat és csaknem kétezer tűzijáték sikeres megrendezése szerepel - mondta Leskovics Éva.

Kimaradt?