Elfajult a helyzet: ketten meghaltak az összecsapásokban Fergusonban

Heves tűz alá vették a rendőröket a Missouri állambeli St. Louisban, 31 embert őrizetbe vettek, ketten pedig meghaltak - közölték a hatóságok kedden.

Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén a Missouri állambeli St. Louisban elmondta, hétfő éjszaka a rendőröket tűz alá vették a tüntetők a Ferguson nevű peremkerületben, a heves tűz ellenére a rendőrök azonban "egyetlen lövést sem adtak le". Hozzátette, hogy a rendőrök a tüntetőktől két lőfegyvert lefoglaltak.

A településen azután kezdődtek a zavargásokká fajuló tüntetések, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr több lövéssel agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt, a 18 éves Michael Brownt.

A tüntetők már vasárnap éjjel összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel, miután Jay Nixon missouri kormányző rendkívülki állapotot hirdetett és éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el.A tüntetők a tilalom ellenére megtámadták a rendőröket, rájuk lőttek és Molotov-koktélokat dobáltak, valamint kifosztottak több helyi üzletet. A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget. Hétfőn Nixon kormányzó Fergusonba rendelte a nemzeti gárdát.

Johnson azt mondta, az összecsapásokban legalább ketten meghaltak, 31 embert pedig letartóztattak, két helyen pedig tűz ütött ki a városban. A rendőr százados azt mondta, a letartóztatottak között nem csak helyiek voltak, hanem New York-iak és kaliforniaiak is. Mint mondta, szerinte a békés tüntetők közé keveredett "erőszakos agitátorok" és "bűnözők" a felelősek a zavargásokért.

Johnson ezért azt kérte a békés tüntetőktől, hogy napközben tüntessenek, hogy így el tudják választani egymástól a békéseket és az éjszaka megjelenő erőszakos agitátorokat. A százados ezen kívül kritizálta a médiát is, amely szerinte hátráltatta az éjszaka a rendőrség munkáját, ezért ki is tiltották a média képviselőit a zavargások területéről.

Barack Obama amerikai elnök az események hatására megszakította nyári szabadságát, hétfő éjszaka pedig közölte, elküldi Eric Holder igazságügyi minisztert, aki a fekete fiú halálával kapcsolatos nyomozás vezetőivel, valamint a városi elöljárókkal fog tárgyalni.

Kapcsolódók

Kimaradt?