Lefejezett amerikai képével fenyegette meg az USA-t az Iszlám Állam

Obama amerikai elnök szerint nemzetbiztonsági érdek az Irakban pusztító „vad csoport” megállítása. Obama nemzetközi humanitárius akciót kezdeményezett, az amerikai gépeket meg nem engedik a Szíria fölötti légtérben repülni.

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita fegyveres szervezet azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy mindenütt támadni fogja állampolgárait, ha iraki légicsapásaival embereit veszi célba.

Az IÁ angol nyelvű videoüzenetében hozta ezt Washington tudomására hétfő éjszaka, azzal fenyegette meg az amerikaiakat, hogy „kiontja a vérüket”. A szervezet bemutatott egy fényképét, amelyen egy amerikai állampolgár látható, akit az iraki megszállás idején fejeztek le. A képeken orvlövészek által meggyilkolt áldozatok is láthatók. 

Obama: Meg kell állítani „a vad csoportot”

A felvétel megjelenésével nagyjából egy időben tartott sajtótájékoztatót Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, és nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a „vad csoport” feltartóztatását. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok folytatni fogja korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében. 

Obama megerősítette, hogy kurd és iraki erők amerikai támogatással visszafoglalták a moszuli gátat. Hangsúlyozta: a katonai siker példa arra, hogy megvalósítható az iraki-kurd együttműködés.

Kijelentette, hogy Washington nemzetközi koalíció létrehozásán dolgozik az észak-iraki humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Az IÁ előli menekülésre kényszerülő emberek vízzel és segéllyel való ellátásáról az Egyesült Államok az iraki kormány mellett Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával folytat egyeztetést.

Szíriából is kiparancsolták az amerikai gépeket

Közben biztonsági megfontolásokból megtiltotta a szíriai légtér használatát az amerikai repülőgépek számára az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA).

A FAA hétfői közleménye szerint a Szíriában zajló fegyveres konfliktus komoly veszélyt jelent a polgári légi közlekedésre. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki fegyveres csoportok többféle légvédelmi fegyvert is birtokolnak, több szíriai katonai repülőgépet lelőttek. 

A FAA néhány napja megtiltotta az amerikai gépek számára az iraki légtér használatát is, miután megkezdődtek az amerikai légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita fegyveres csoport ellen.

Kimaradt?