Semlegesítették a szíriai vegyi fegyverek bizonyos összetevőit

Befejeződött a Szíria által a nemzetközi közösségnek beszolgáltatott vegyi fegyverek legveszélyesebb összetevőinek semlegesítése - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai kormány.

A 600 tonnányi vegyifegyver-összetevőt a Cape Ray elnevezésű amerikai hajón, a Földközi-tenger nemzetközi vizein semlegesítették. Barack Obama amerikai elnök ezt hétfői közleményében fontos lépésnek minősítette a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelemben, de egyúttal arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy tartsa magát a vállalt kötelezettségeihez, és semmisítse meg a megmaradt vegyifegyver-gyártó létesítményeit.

Obama egyúttal azt is sürgette, hogy Szíria pótolja azokat a mulasztásokat, amelyek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) tett vállalásával kapcsolatban merültek fel, és tisztázza az ellentmondásokat is. (A fegyvermegsemmisítés folyamatát az OPCW felügyelte.)

Az amerikai elnök szerint a fegyverek megsemmisítése közelebb hozta annak a célnak a megvalósulását, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök többé ne vethesse be vegyi arzenálját a saját népe ellen, illetve egyúttal azt a világos üzenetet is közvetíti, hogy az ilyen fegyverek bevetésének következményei vannak, és a nemzetközi közösség nem fogja eltűrni használatukat.

John Kerry külügyminiszter hasonló tartalmú közleményében azt is kiemelte, hogy az Egyesült Államokat mély aggodalommal töltik el azok a jelentések, amelyek szerint a szíriai kormányerők az ellenzék által uralt területeken rendszeresen klórgázt vetnek be. Hangsúlyozta, hogy Washington támogatja a mérsékelt szíriai ellenzéki erőket a legitimitását vesztett Aszad-rezsimmel szemben.

A Pentagon tájékoztatása szerint először fordult elő, hogy vegyifegyver-összetevőket a tengeren semlegesítettek. Az eljárás során a szaringáz DF komponenséből 581,5 tonnányit, a mustárgáz HD összetevőjéből pedig 19,8 tonnányit tettek ártalmatlanná. A hidrolízises semlegesítés során keletkezett szennyezett folyadékot a hajó két héten belül Finnországba és Németországba szállítja, ahol semlegesítik az elegyet.

Damaszkusz tavaly szeptemberben fogadta el a vegyifegyver-készleteinek feladására vonatkozó orosz javaslatot, miután Obama elnök korlátozott katonai csapásokat helyezett kilátásba az Aszad-rendszerrel szemben, amely az Egyesült Államok és Franciaország szerint ilyen eszközöket vetett be a lakosság ellen. Az ENSZ és az OPCW közös bizottságának ellenőrei megerősítették, hogy a szíriai konfliktusban mérgező harcanyagokat vetettek be.

A szíriai vegyi fegyverek semlegesítésében több ország is közreműködött. A legveszélyesebb komponensek ártalmatlanná tételét az Egyesült Államok kapta feladatául. A végrehajtást június végén kezdték el, miután a vegyi anyagok több hónapi késlekedés után, Olaszország érintésével jutottak el a Cape Ray fedélzetére.

Kimaradt?