Maszol-információ: nem tetszik Orbánnak az EMNP államfőjelölt-indítása

Sok sikert kívánt Orbán Viktor kormányfő Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a romániai elnökválasztáson való részvételéhez kettejük csütörtöki budapesti egyeztetésén. Lapunk úgy tudja, hogy a Fidesz vezetője az EMNP-s Szilágyi Zsolt indítását nem támogatta.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel közölte: Orbán Viktor azt várja, hogy megerősödhet a magyar közösség súlya a román belpolitikában, valamint ésszerűbb alapokra lehet helyezni a magyar-román kapcsolatokat. Az Országházban zajlott tárgyaláson a magyar miniszterelnök és az RMDSZ elnöke általánosságban is áttekintette az aktuális nemzetpolitikai kérdéseket, valamint megállapodtak abban, hogy tovább erősítik a Fidesz és az RMDSZ kapcsolatait.

Az RMDSZ sajtóirodájának szerdai tájékoztatása szerint a novemberi államelnök-választásról Kelemen Hunor kijelentette: „ebben az időszakban egész Románia figyel, éppen ezért szélesebb körben mutathatjuk meg az erdélyi magyar közösség törekvéseit, érdekeit. Ez a legjobb alkalom arra, hogy elmondjuk, kik vagyunk, és mit akarunk. El kell mondanunk a román többségnek, hogy mi, magyarok dolgozó, adózó, értékteremtő polgárai vagyunk ennek az országnak, de saját hagyományaink, értékeink és érdekeink vannak. Azért is fontos, hogy jelöltet állítsunk, mert a román politikusok, pártok között egy sincs, amely az erdélyi magyarok specifikus kérdéseire megfelelő választ adna.”

Az RMDSZ elnöke szerint ezért nem lehetséges az, hogy a választások első fordulójában román jelöltet támogassanak az erdélyi magyarok. „Egységes fellépésünkkel akár azt is eldönthetjük a második fordulóban, hogy ki lesz Románia elnöke, és hogyan fogunk élni a következő öt évben. Az elnökválasztás tehát jó alkalom arra is, hogy megmutassuk közösségünk erejét” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. 

Orbán ellenezte az EMNP jelöltállítását

Az Orbán-Kelemen találkozón elhangzottak megerősíteni látszik lapunknak azt az információját, miszerint a Fidesz vezetője nem támogatta azt az elképzelést, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltet állítson az őszi elnökválasztáson.

Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor ezt az EMNP vezetőivel is tudatta szűk körben lezajlott találkozón Tusványoson. „Orbán egyenesen anyagi támogatásmegvonásokat helyezett kilátásba, ha a Néppárt mégis indít jelöltet” – nyilatkozta a tárgyalásokhoz közel álló forrásunk. Értesüléseink szerint a Fidesz vezetője az RMDSZ-t is biztosította arról, hogy nem értenek egyet az EMNP államfőjelölt-állításával.

Izsák nem vállalta

Mint ismert, a Néppárt ennek ellenére úgy döntött, hogy az egyik alelnökét, Szilágyi Zsoltot indítja az államfőválasztáson. Eredetileg Izsák Balázst kérték fel arra, hogy vállalja el a jelölést, ám a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke ezt elutasította.

Ez Izsáknak a Toró T.Tibor pártelnökhöz címzett leveléből derül ki, amelyet szerda este hozott nyilvánosságra az erdely.ma portál. „Számomra magasabb, megtisztelőbb tisztséget legfeljebb az autonóm Székelyföld kínálhat. Maradok tehát, amíg a mandátumom tart, – s ameddig a Jóisten is úgy akarja – csak és kizárólag a Székely Nemzeti Tanács elnöke” – írta az SZNT elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?