Katonája instagramozásán bukhat Putyin

A bekapcsolva hagyott GPS-koordináták szerint ukrán oldalon harcolt az orosz Alekszandr Szotkin, de a VK nevű orosz közösségi oldalon is posztoltak olyan üzeneteket, amely szerint Ukrajnát lőtték az orosz hadsereg tagjai.

A 24 éves Alekszandr Szotkin először olyan fényképeket töltött fel, amelyek a megadott GPS-koordináták szerint a dél-oroszországi Volosino településen készültek, ahol egysége állomásozott. A katona ezt követően azonban két másik fotót is közzétett július 5-én és 6-án, ezek azonban már tíz kilométerre az orosz határtól, Ukrajna területén készültek.

Bonyolult meghekkelni a rendszert

A történtekről először beszámoló BuzzFeed nevű amerikai hírportál szerint a két - "hadsereg" és "gyakorlatozás2014" címkével ellátott - fotó bizonyítékként szolgálhat arra, hogy az orosz hadsereg átlépte a két ország közötti határt. Egy informatikus az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy meg lehet hamisítani a közösségi oldalakra feltöltött fotók földrajzi helymeghatározását, bár ehhez meglehetősen összetett informatikai tudás szükséges.

Az egyik képaláírás szerint Szotkin a napot azzal töltötte, hogy "üldögélt, a +Bukkal+ dolgozott és zenét hallgatott". Sokak szerint a katona ez alatt a Buk típusú föld-levegő rakétarendszerre gondolt. (Ilyennel lőtték le a vádak szerint két hete a maláj utasszállító repülőt Kelet-Ukrajna felett.) Mások szerint azonban a katona pusztán a notebookjára célzott, nem pedig a légvédelmi egységre.

Ukrajna felé álltak a sorozatvetők

Több orosz katona a VK nevű orosz közösségi oldalon tette közzé olyan fényképeit, amelyek nem földrajzi helymeghatározással készültek, a magukat mutogatóknak a fotókhoz írt megjegyzései arra engednek következtetni, hogy Oroszország ukrán állásokat támadhatott.

"Egész éjszaka Ukrajnát lőttük" - írta július 23-án Vagyim Grigorjev. Az általa megosztott képeken orosz tüzérségi lövegek és lőszerek láthatók. Az orosz fegyveres erők egy másik katonája, Mihail Sugunov két fényképet töltött fel az ukrán határ közelében lévő Grad rakéta-sorozatvetőkről. A képaláírás szerint a sorozatvetők "Ukrajna felé fordulva állnak".

Az orosz védelmi minisztérium eddig nem kommentálta a világhálós fotókat és bejegyzéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?