Feltétel nélküli tűzszünet kezdődött Gázában

Reggel 8 órakor – itteni idő szerint – elhallgattak a fegyverek a Gázai övezetben, a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet beleegyezett a 12 órás humanitárius tűzszünetbe. A Párizsban zajlott külügyminiszteri tanácskozáson az amerikai külügyi tárca vezetője azt mondta, továbbra sem adja fel a reményt, hogy sikerül megvalósítani egy hosszabb tűzszünetet. „Tovább dolgozunk a hétnapos fegyvernyugvás megvalósításának feltételein. Hét napnyi humanitárius tűzszünet, az Eid ünnepének tiszteletére. Annak érdekében, hogy hosszabb távon egy még tartósabb, fenntartható fegyverszünet jöhessen létre” – jelentette ki John Kerry.

Izrael jóindulatának bizonyítékaként vállalta az átmeneti tűzszünetet, hogy megindulhassanak a humanitárius segélyakciók a Gázai övezetbe, bár a Hamasz alagútjainak felkutatásával és semlegesítésével a fegyvernyugvás ideje alatt is sem hagy fel.
Az elmúlt éjszaka Izrael légicsapásaiban 19 palesztin halt meg, míg izraeli oldalon két katona vesztette életét. A július 8-án kiújult konfliktusban eddig csaknem 900 palesztin hal meg, többségük civil. A sebesültek számát 5 ezernél is többre, a menekültekét százezerre becsülik. Izraeli oldalon 38-an vesztették életüket.

Kimaradt?