Lerománozták és elüldözték az erdélyi magyar kürtőskalácsost

Egy hétnyi nyitva tartás után bezárt a kürtőskalácsos a siófoki Kármán Imre sétány butiksorán. A bolt erdélyi származású alkalmazottait folyton fényképezték és „lerománozták” a szomszédos kereskedők, akik szerint a faszénfüst szennyezi a környezetet, ezáltal elüldözi az ő vásárlóikat.

A szomszédos boltok tulajdonosai a jegyzőhöz fordultak segítségért, állításuk szerint az utcában több gyerek és felnőtt is rosszul lett. Szeretnék, ha az árus befejezné az árusítást, vagy egy elszívó berendezést szerelne fel a sütő fölé – számol be a történésekről Somogy Online hírportál.

A kereskedők azt mondták, az árus boltja nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak sem. Ezen felül a szag és a pernye tönkreteszi az árujukat is, amit aztán nem tudnak értékesíteni. Tizenhárom boltos írt levelet a jegyzőnek. Voltak köztük olyanok is, akiknek a boltja a kürtőskalácsostól 100 méterre helyezkedik el.

Korolovszki Norbert, a kürtőskalács-sütő tulajdonosa szerint a füst nem okoz gondot, hiszen csak akkor keletkezik, amikor a szenet begyújtják. A faszenes tüzelés egyik legfontosabb ismérve ugyanis éppen az, hogy nem füstöl. Közlése szerint a katasztrófavédelem és a tisztiorvosi szolgálat is mindent rendben talált. Az árus érdekesnek véli, hogy az ő alkalmazottjai nem lettek rosszul a füsttől, pedig egész nap azt lélegzik be. Hozzátette, az erdélyi alkalmazottjait személyükben is érték támadások: lerománozták és folyton fényképezték őket.

A bérlő és a bérbeadó levelet írt a városházának, amelyben jelezték, hogy a füstelszívó berendezés felszerelése elrontaná a sütés látványát. Mindemellett a bérbeadó jelezte, hogy hajlandó bizonyítani, hogy a sütési folyamat nem jár bűzzel vagy légszennyezéssel. Ennek ellenére a kürtőskalácsos a boltot bezárta.
 

Kimaradt?