Gázai konfliktus: szórványos harcok a hétfői tűzszünetben

Szórványosan fellángoltak a harcok hétfőn, a gázai övezeti korlátozott tűzszünet első napján izraeli médiaértesülések szerint.

Hétfő reggel Askelonra indított rakéták szegték meg elsőként a fegyvernyugvást, melyekre az izraeli hadsereg az indítás helyére irányzott ágyútűzzel felelt. Később Bét Hanúnban tűzharc tört ki palesztin fegyveresek és az ott állomásozó izraeli csapatok között, itt a katonai rádió közlése szerint egy izraeli katona megsebesült.

Délben az izraeli légierő Bét Hanúnban azokat a rakétaállásokat bombázta, ahonnan korábban Askelonra lőttek. Válaszul a Gázai övezetből rakétákat indítottak a szomszédos izraeli területek irányában, de azok még az övezetben csapódtak be.

Kora délután hat rakéta elérte az övezet melletti településeket, erre az izraeli hadsereg tüzérsége válaszolt. Később gránátokkal támadták a Gázai övezetben tartózkodó egységeket és tűzharc tört ki a gázai övezeti földsáv déli részén Hán-Juniszban.

Az izraeli hadsereg hétfőn nagy erőkkel folytatta a Hamász támadó alagútjainak felszámolását, de Mesir al-Maszri Hamász-szóvivő egy az internetre feltöltött üzenetében az mondta, hogy csak az alagutak töredékéhez értek el.

A Hamász katonai szárnya, „az Ezzedín el-Kasszám Brigádok több ezer harcosa ásta ki ezeket az alagutakat és folytatják az alagutak kétszeresének a kiásását” - jelentette ki.

„A kiontott vér ellenére és a hadsereg okozta nagy pusztítás ellenére két ünnep előtt állunk, a győzelem ünnepe és Íd al-Fitr, a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep előtt. Az ellenállás kész a hosszú harcra és el fog jönni a győzelem pillanata” - állította Al-Meszri.

Az izraeli közszolgálati rádió hétfőn reggel jelentette, hogy a hadsereg korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban. A rádió szerint a „korlátozott tűzszünet” azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor használják fegyvereiket, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?