Letartóztatták Iránban a Washington Post tudósítóját

Iránban minden jel szerint őrizetbe vettek három amerikai állampolgárt, köztük a The Washington Post című napilap teheráni tudósítóját - közölte honlapján az újság, amely gyanúját megerősíti egy amerikai külügyi szóvivő szűkszavú tájékoztatója az esetről.

Douglas Jelh, a The Washington Post külpolitikai szerkesztőségének vezetője arról tájékoztatott a lap internetes kiadásában, hogy „hitelt érdemlő" jelentések birtokában jutott, amelyek szerint a lap tudósítóját, Jason Rezaiant és feleléségét, illetve velük együtt két szabadúszó amerikai fotóriportert kedd este vették őrizetbe Teheránban. Jelh közölte, hogy a szerkesztőség mélyen aggódik a történtek miatt.

Rezaian 2012 óta teheráni tudósítója a lapnak, Jelh szerint tapasztalt és intelligens riporter, aki oltalmat és munkájáért megbecsülést érdemel. A 38 éves Rezaian kettős, amerikai-iráni állampolgár, míg felesége csupán iráni, de már benyújtotta az amerikai hatóságokhoz a letelepedési kérelmet.

Marie Harf amerikai külügyi szóvivő csak annyit közölt a lap megkeresésére, hogy tudnak a három amerikai állampolgár őrizetbe vételével kapcsolatos jelentésekről. Részletekbe nem bocsátkozva azt mondta, hogy az amerikai kormányzat számára elsődleges fontosságú a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok biztonsága és oltalma.

Kimaradt?