Elindult Hollandiába a halottakkal teli repülő

A tervek szerint délután 5 óra körül landol az eindhoveni reptéren az első olyan repülő, amellyel hazaviszik az ukrán légi katasztrófa holland áldozatainak holttestét. A Hercules gép mellett egy másik repülő, az ausztrál légierő Boeing C-17-ese is ugyancsak késő délután száll majd le Eindhovenben.

Az ukrajnai Harkovban szerda délelőtt búcsúztatták az áldozatokat egy rövid ceremónián, amelyen Vladimir Grojsman ukrán miniszterelnök-helyettes is ott volt – számolt be az RTL Nieuws. „Ma elindultok haza” – mondta a harkovi repülőtéren a holland kormány képviselője. „Hosszú lesz az út” – tette hozzá, és megígérte: a holland kormány mindent megtesz azért, hogy a halottakat a lehető leggyorsabban azonosítsák. Ezt a műveletet Hilversumban végzik majd Hollandiában.

A harkovi búcsúztatáson katonai vezetők mellett részt vett az ukrán miniszterelnök-helyettes is. Vladimir Grojsman azt mondta: azért mentek el a szertartásra, hogy fejet hajtsanak az áldozatok előtt, és kifejezzék együttérzésüket a hozzátartozókkal – derül ki a tudósításból.

A búcsúztatás után, közép-európai idő szerint 11 órakor felszállt a halottakat szállító első repülő Harkovból. A második, ausztrál gép is indul nemsokára, és valószínű, hogy nagyjából egyidőben landolnak majd Eindhovenben.

Múlt csütörtökön zuhant le a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe Kelet-Ukrajnában, nem messze az orosz határtól. Valószínűleg rakétával lőtték ki az utasszállítót, de egyelőre nem tiszta, pontosan kik és miért. Egyre több bizonyíték van arra, hogy oroszbarát lázadók szedték le a gépet, de ők ezt tagadják.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?