Az oroszok teljesen más képet kapnak az MH17 tragédiájáról

Az orosz tévénéző és újságolvasó a bőség zavarával küszködhet a maláj utasszállító repülőgép tragédiáját magyarázó összeesküvés-elméleteket tekintve: a Putyin elnök elleni merényletkísérlettől kezdve a Nyugat katonai beavatkozását kiprovokáló ördögi fortélyú kijevi tervig terjed az orosz média kínálata.

Az elméletek tartalmukat tekintve vadul különböznek egymástól, egyvalamiben azonban egybecsengenek, Ukrajnát teszik meg bűnbaknak. 

Múlt hét csütörtökön, már pár órával a repülő lelövése után az orosz állami tévé legismertebb híradós arca, Jekatyerina Andrejeva azonnal felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gépe alig egy órával korábban haladt ugyanabban a légi folyosóban, amelyben a malajziai repülő. Ezzel a tévés azt sugallta, hogy az elnök elleni merényletkísérlet húzódik a háttérben.

Péntekre már új változatokkal színesedett a magyarázatpaletta. Az egyik a repülő vesztét okozó Buk-M1-es típusú rakétára összpontosított, a lényege pedig az volt, hogy a felkelőknek nincs ilyen fegyverük, az ukrán hadsereg viszont nemrégiben a térségbe telepített belőlük. Az AP amerikai hírügynökség viszont megjegyezte, hogy egy tudósítója a saját szemével látott egy Buk-M1-es rakétakilövőt szakadár területen órákkal a gép lelövése előtt.

Egy másik elmélet kulcsmozzanata az, hogy a malajziai légitársaság logója piros-fehér-kék, és kísértetiesen hasonló az orosz nemzeti lobogóhoz, ez pedig azt sejteti, hogy az ukránok megpróbáltak lelőni egy orosz utasszállítót.

A legkapósabb orosz bulvárlap, a Komszomolszkaja Pravda saját verzióval gondolkodtatta el olvasóit. Az újság szerint ukrán légiirányítók szándékosan a harci zóna fölé terelték a maláj gépet, hátha lelövik. A lap bizonyítékul fotókat közölt, melyek alapján eléggé cikk-cakkosan haladt a maláj gép.

Van aztán olyan elmélet, mely szerint az ukrán hatóságok dolgozták ki úgy a dolgot, ahogy alakult, ők lövették le a repülőt, hogy úgy tűnjön, a lázadók a vétkesek, mindettől pedig azt remélték, hogy katalizátorként kreál kedvet a Nyugatnak ahhoz, hogy haderejével beavatkozzon az ukrán konfliktusba.

Kimaradt?