Árulkodó kép került elő a maláj gép roncsáról

Rakétatámadásra utalnak azok a sérülések, amelyek a csütörtökön lezuhant Malaysia Airlines gép roncsain láthatók, erről a Financial Times tett közzé egy fotót.

Repesznyomok láthatók a csütörtökön lezuhant MH17-es járatszámú maláj utasszállító gép roncsain – erről árulkodik a Financial Times által közzétett fénykép. A nagyjából egy négyzetméteres roncsdarabon, amelyet Petropavlovka falu egyik lakójának a hátsó udvarában zuhant le, egy nagyobb rés mellett sok kicsi lyuk látható. A lap két védelmi szakértőre és egy volt vadászpilótára hivatkozva azt írja, hogy ilyen roncsolást végez egy rakétacsapás.

Az amerikai hírszerzés szerint a maláj gépet egy Buk rakétarendszerrel lőtték le tévedésből a Kelet-Ukrajnában működő oroszbarát szeparatisták. Az FT-nek nyilatkozó két katonai szakértő szerint a képen látható repesznyomok megegyeznek azzal, amilyet egy Buk rakéta okoz. Arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy csak további vizsgálatokból lehetne biztosan megmondani, mi történt, így például a roncsokon található nyomok kémiai vizsgálatára is szükség lesz.

A cikkben azt is elmagyarázzák, hogy a légelhárító rakéták nem közvetlenül találják el a célpontot, hanem attól nagyjából 20 méterre robbannak fel, a belőle kiszabaduló repeszdarabok így beborítják a célpontot, és nagyobb kárt okoznak benne. A roncs a szakértők szerint a pilótafülke egy darabja, és a közepén tátongó nagyobb lyuk feltehetően úgy keletkezett, hogy a találat után bekövetkezett nyomáscsökkenés feszítette szét belülről a burkolatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?