Román koldusmaffiát számoltak fel Olaszországban

Koldulásra kényszerítette és rabszolgasorsban tartotta honfitársait az a román állampolgárokból alakult bűnszervezet, amelynek tagjait a héten Milánóban és Torinóban tartóztatta le az olasz rendőrség.

Több száz koldust szabadított meg rabságából a rendőrség a Hádész elnevezésű akcióban. A fedőnév az áldozatok pokoli életkörülményeire utalt - számolt be az északolasz nagyvárosok utcáit uraló koldusmaffia elleni hatósági fellépésről a Corriere della Sera milánói napilap.

Egy éven át tartották megfigyelés alatt a járdákon, utcasarkokon, közlekedési lámpáknál kéregető külföldieket. Az olasz sajtóban "alamizsna rabszolgának" nevezett koldusok, többségükben testi fogyatékosok reggeltől estig, akár napi 10-12 órát is dolgoztak esőben, hidegben egyaránt, bevételüket "gazdáik" óránként begyűjtötték. A koldusok szálláshelye külvárosi barakktelepen volt, ahol a földön aludtak, enni sem mindig kaptak.cersit

Konstancából jöttek furgonnal

Milánóban tizenkét rabszolgatartót tartóztattak le, Torinóban négyet, román állampolgárságú romákat és törököket. "Bűnszervezethez kevésnek tűnnek, de széles és jól működő hálózatot irányítottak" - közölte az illetékes ügyész, aki szerint a "rabszolgatartók a legelementárisabb emberséget sem tanúsították kizsákmányolt honfitársaik iránt".

A milánói és torinói utcákon koldulókat a fekete-tengeri Konstancából hozták furgonnal. Egy 31 éves, fél testére bénaságban szenvedő nőt rokonaitól vásárolták meg kétezer euróért. Egy 51 éves férfi magától csatlakozott, állásígérettel hitegették. Ahogy megérkeztek Olaszországba, útlevelüket elvették és veréssel kényszerítették őket munkára. Naponta legalább 35 eurót kellett összekoldulniuk, ha nem voltak rá képesek, lopniuk kellett.

A rendőrség szerint a koldusmaffia csoportjai szabályosan felosztották egymás között az olasz városokat. A milánói koldusokat kézben tartó Ibram Saba néhány év alatt egymillió eurót keresett a "rabszolgáival", s Konstanca mellett épített magának belőle villát - tudta meg a Corriere della Sera.

Kimaradt?