Magyarországon keresztül mosta tisztára a pénzét a Camorra

Együttműködik az olasz igazságszolgáltatással Antonio Iovine, a camorra nápolyi bűnszervezet egykori pénztárnoka, aki Magyarországon átfolyatott 21 millió eurót - írta Roberto Saviano a La Repubblica csütörtöki számában. Roberto Saviano, a camorrával foglalkozó olasz író hozta nyilvánosságra, hogy Antonio Iovine elkezdett beszélni. 

A ma ötven éves Iovine - Saviano megfogalmazása szerint - a nápolyi szervezett bűnözés egykori "pénzügyminisztere" volt, aki a camorra összes titkát ismeri. 2011-től több mint huszonegy éves börtönbüntetését tölti magánzárkában. Iovine elhatározása, hogy együttműködik a hatóságokkal és feltárja a camorra világát, a Casalesi-klán vezette bűnszervezet végét jelenti - írta Saviano.   Az író hangsúlyozta, Iovine felfedheti, hol rejlik a camorra vagyona. 

Az 'O Ninno (Gyerekarcú) maffianéven ismert Iovine keze alatt indult el a camorra üzleti tevékenysége: a kábítószer-kereskedelemből, zsarolásból és uzsorából, valamint a csalással szerzett közbeszerzésekből nyert euró milliókat Iovine az építő- és vendéglátóiparba fektette, és import-exportba. 

Az első lépés az volt, hogy a camorra megszerezte a római politikai és gazdasági elit által látogatott Gilda nevű diszkót, majd ezen keresztül behatolt az olasz főváros építőiparába, szórakoztatópiacára és a politikába.  A következő állomás a Lazio római labdarúgócsapat megszerzése lett volna. Ehhez Saviano információi szerint a camorra azt a 21 millió "tisztára mosott" eurót (több mint hat milliárd forintot) használta volna fel, amely Magyarországról juttatott vissza Olaszországba. 

Arról az összegről van szó, amelynek útját az olasz hatóságok 2008-ban követték Nápolyból Svájcba, majd innen Magyarországra. A camorra milliói a Casalesi-klánhoz közel álló Giorgio Chinaglia, a Lazio volt játékosa nevén érkeztek vissza Magyarországról Olaszországba. A 2008-ban pénzmosásért letartóztatott és 2012-ben elhunyt Chinaglia 700 ezer eurót kapott volna a camorrától a tranzakcióban való részvételért. A Lazio csapatának megvásárlása végül a hatóságok fellépése miatt kudarcot vallott. 

Kimaradt?