Rinat Ahmetov a szakadárok elleni sztrájkra szólította fel munkásait

Rinat Ahmetov donyecki oligarcha figyelmeztető munkabeszüntetésre szólította fel kedden a vállalatainál dolgozókat - mintegy 300 ezer embert - a kelet-ukrajnai szeparatizmussal szemben. Az Ukrajina televízióban ismertetett közleményében a leggazdagabb ukrán üzletember a fegyveres szakadárok tevékenységét a Donyec-medence (Donbassz)elleni harcnak nevezte.

https://www.youtube.com/watch?v=OoKEjA-uLPY

"Felszólítok minden dolgozói kollektívát, hogy kezdjen holnap figyelmeztető tiltakozást a munkahelyén. A vérontásokkal szembeni és a békéért tartandó tiltakozóakció kezdetét sziréna hangja jelzi majd délben minden vállalatnál az egész Donyec-medencében" - közölte a milliárdos, hozzátéve, hogy amíg nem áll helyre a béke, a tüntetésre hívó szirénák minden nap megszólalnak majd a régió gyáraiban és üzemeiben. Emlékeztetett arra, hogy előző nap békenagygyűlést terveztek a Donyeck megyei Mariupol városában, amelyen értesülései szerint mintegy ötezren készültek részt venni. "Ez csak egy város, Mariupol. Az egész Donyec-medencében milliók készek utcára vonulni. Miért? Mert az emberek belefáradtak abba, hogy félelemben, terrorban éljenek. Abba, hogy ha kimennek az utcára golyózáporba kerülhetnek. Régiószerte a szakadárok gépfegyverekkel, gránátvetőkkel járkálnak, a városokban banditizmus és fosztogatás zajlik. Ezt lenne a békés élet, az erős gazdaság, a megbecsült munka és méltó fizetés? Nem! Éppen ezért akartak Mariupolban békefelvonulást tartani" - fejtette ki véleményét. "Minket senki sem ijeszthet és állíthat meg, még a magát 'donyecki köztársaságnak' nevezők sem. Mit tettek ők a Donyec-medencéért? Semmit! Amit tesznek, az harc a Donbassz ellen, népirtás a régióban" - hangsúlyozta közleményében.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a város vállalatainak zöme már támogatásáról biztosította Ahmetov kezdeményezését. Elmondta, hogy szakszervezetek és dolgozói kollektívák jelezték a hivatal felé, hogy figyelmeztető akciót készülnek tartani.

Ahmetov vállalatcsoportja, a Metinveszt acélipari holding elemzők számára érthetetlen módon megállapodást kötött a szakadár "donyecki népköztársaság" képviselőivel, amely alapján acélipari munkások kapcsolódtak be a rendfenntartásba Mariupol városában. Az oligarcha még korábban tárgyalásokat is sürgetett Kijev és a szakadárok között, valamint a terrorellenes művelet leállítását kérte. A múlt héten viszont a szakadárok nyilvános videóüzenetben követelték tőle, hogy adóját ezentúl ne az ukrán államnak, hanem az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságnak" fizesse be.

A befolyásos ukrán oligarcha sztrájkfelhívásával egy időben tovább folytak a harcok a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszknál. Dmitro Timcsuk katonai szakértő, újságíró jelentése szerint szakadár fegyveresek az előző naphoz hasonlóan kedden ismét tűz alá vették az ukrán katonákat, akik a Karacsun hegyen a tévéadótornyot védik. Timcsuk szervezete, az "Információs Ellenállás" értesüléseire hivatkozva a facebook közösségi portálon közölte, hogy a szakadárok "szokásuk szerint" lakóházakból lőttek aknavetőkkel a biztonsági erők tagjaira, akik közül négyen megsebesültek.

Kimaradt?