Orbán Kijevben és Bukarestben is kihúzta a gyufát

Orbán Viktor szombati beszéde miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét. A magyar kormányfőt Traian Băsescu román államfő is bírálta a magyar kisebbség autonómiájának szükségességéről tett kijelentéseiért.

Az ukrán külügyminisztériumot aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök tett a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét - jelentette ki az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Perebijnisz hangoztatta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal. "Ezek a kijelentések mint olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk" - fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy "megfontoltan" álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika.

Băsescu: Orbán a levegőbe beszél. Beszólt a román államelnök a magyar kormányfőnek, miután Orbán Viktor szombati beiktatási beszédében külpolitikája középpontjába a markáns nemzetpolitikát és az autonómiát állította. „Orbán Viktornak van ez a retorikája, de senki nem veszi figyelembe" – reagált Traian Băsescu a Digi 24 hírtelevízióban vasárnap este sugárzott interjúban, hozzátéve, hogy emiatt nem is tartja veszélyesnek a magyar kormányfőt Romániára nézve. A román elnök ugyanakkor elismerte: Orbán autonómiapárti diskurzusa „visszhangra talál a romániai magyar kisebbség egy részében is", de ismételten hangsúlyozta, hogy „Orbán Viktor nem tehet semmit azon túl, hogy interjúkat ad a tévében vagy a rádióban". Azzal érvelt, hogy a kérdést nem csak a román szabályozások, törvények és alkotmány szemszögéből kell vizsgálni, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy „mekkora Magyarország, és mekkora Románia". A riporter felvetésére, miszerint Magyarország és a romániai magyarok a felsorolt érvek ellenére nem hajlandóak lemondani az autonómiadiskurzusról, az elnök úgy vélte: a magyar kormányfő szombati parlamenti beszédére román kollégájának, Victor Ponta miniszterelnöknek illett volna válaszolnia. „El kellett volna mondania, hogy [Orbán Viktor] gondolhat vagy akarhat bármit, de nem Románia számára, nem Romániával kapcsolatban" – húzta alá a román államfő.

A szóvivő szavai szerint ugyanakkor kedvezően fogadta az ukrán fél a magyar külügyminisztérium március 28-ai közleményét, amelyben a magyar tárca elítélte a Jobbik e témában elhangzott "provokatív" nyilatkozatait.

A magyar Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy az ukrán külügyi tárca behívatta a kijevi magyar nagykövetet. "A magyar pozíció világos, és a nagykövet ezt elmondta" - tette hozzá Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

A gazdaságpolitikai kapcsolatok kerülnek a külpolitika középpontjába, valamint a markáns nemzetpolitika – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök az újraválasztása után tartott szombati beszédében, az Országgyűlésben. Hozzátette: a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Mint mondta, mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

Kapcsolódók

Kimaradt?