Nagyon készülnek már a kettős szentté avatásra Rómában

Április 25-től várják a XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására Rómába érkező zarándokok nagy részét, akiknek közel tízezer rendőr és önkéntes segít majd a Szent Péter térre eljutni - hangzott el az eseményről szerdán tartott római sajtótájékoztatón.

A zarándokok többsége Olaszországból és Európából érkezik, és nagy részük busszal és repülővel jön Rómába. Összesen 5000 turistabusz érkezik, ebből 1700 a lengyel zarándokokat szállítja, akik elsősorban II. János Pál - a lengyel Karol Wojtyla - szentté avatása miatt utaznak oda. A Rómába bevezető autósztrádák kijelző tábláin olasz, angol és lengyel nyelvű útmutatásokkal terelik majd a buszokat, és a más gépjárművel érkező zarándokokat a nekik fenntartott parkolókig. A spanyolok Barcelonából hajóval jönnek a Rómától nem messzi Civitavecchia kikötőjébe - mondta el Maurizio Pucci, a római főpolgármesteri kabinet tagja, a rendkívüli esemény szervezésének egyik felelőse.

Hozzátette: a városközpontba minél kevesebb járművet engednek be. A külvárosból a zarándokok vonattal, metróval, busszal juthatnak el a Szent Péter térig. A Termini római központi vasúti pályaudvartól a Vatikánig haladó 64-es autóbusz április 26-27-én egész nap folyamatosan közlekedik, ahogyan a két római metróvonal is.

 Pucci szerint nem lehet megjósolni, pontosan hányan jönnek a szentté avatásra, mivel a csoportok nagy része az egyházmegyék és plébániák szervezésében érkezik Rómába, de sokan jönnek "maguktól is abban reménykedve, hogy az utolsó pillanatban úgyis beférnek a szentté avatásra". Több mint 3000 rendőr, csendőr és pénzügyőr, 2000 római közlekedési rendőr, a polgári védelem 2500 tagja, több mint száz orvos és ápoló, 600 önkéntes, a római köztisztasági hivatal 1000 dolgozója lesz szolgálatban Róma egész területén.

Ami a költségeket illeti, az olasz főváros képviselője több mint 5 millió euróra becsülte a kiadásokat. Ezen kívül fél millió eurót költ az Opera Romana Pellegrinaggi (ORP) szentszéki intézmény, amely 1993 óta a zarándoklatok szervezésével foglalkozik. Csak 300 ezer euróba került 14 kivetítő felállítása Róma különböző pontjain. A szentté avatást ezen kívül óriásvásznon egyenesben közvetítik majd a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren és a milánói dóm téren is - mondta Liberio Andreatta atya, az ORP alelnöke. Számításai szerint az ORP teljes költségét fedezni tudják a szponzorok támogatásaiból, amelyek között az ENI olasz kőolajvállalat, az Unicredit bankcsoport és a Nestlé édességipari vállalat is szerepel.

A vasárnapi szentté avatás a Szent Péter téren lesz. Az oltárt szokás szerint a bazilika lépcsősorán állítják fel. Az oltár előtt baloldalon 5000 papnak lesz fenntartva ülőhely, jobboldalon a szintén mintegy 5000 fős állami delegációknak. A téren lesz 200 ministráns, 200 áldoztató pap, 200 szeminarista, 100 fős kórus is. A tér többi része és a térre vezető utcák a zarándokoké lesznek, mindenki oda állhat, ahol helyet talál magának.

A delegációk számára közlekedési folyosót nyitnak a Velence tér és a Szent Péter tér között. A Szent Péter téren és a Vatikán környéki óriásvetítők többnyelvű közhasznú információkkal is szolgálnak, ezt teszi a Vatikáni Rádió is az FM105 római hullámhosszon. A zarándokok megkapják a mise nyomtatott szövegét is és 1,2 millió szentképet is kiosztanak XXIII. János és II. János Pál arcképével.

Ferenc pápa szombaton és hétfőn is a külföldi delegációkat fogadja a Vatikánban, többek között Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt.

Kimaradt?